Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Chaotický brexit ohrozuje v Írsku do 80.000 pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukázala to najnovšia správa Inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum (ESRI).

Dublin 26. marca (TASR) - Negatívne dôsledky neriadeného odchodu Británie z Európskej únie na írsku zamestnanosť budú pravdepodobne väčšie, než sa pôvodne očakávalo. Ukázala to najnovšia správa Inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum (ESRI).

Podľa ESRI v prípade, že Británia opustí EÚ bez dohody, bude zamestnanosť v Írsku do 10 rokov približne o 3,4 % nižšia než v prípade, že by Londýn z EÚ neodišiel. Stanovené percento predstavuje do 80.000 pracovných miest. To je podstatne nepriaznivejší vývoj než pôvodne predpokladalo ministerstvo financií. To počítalo s ohrozením do 50.000 írskych pracovných miest v prípade neriadeného brexitu.

V dôsledku tesného prepojenia obidvoch ekonomík budú škody pre Írsko stále veľké aj pri riadenom odchode Británie z EÚ. V takom prípade by zamestnanosť v Írsku klesla o 1,8 %, čo predstavuje 45.000 pracovných miest.

Zatiaľ všetky doteraz publikované prognózy signalizujú, že írska ekonomika, ktorá v posledných piatich rokoch výrazne prekonávala v tempe rastu ostatné štáty Európskej únie, by mala pokračovať v raste aj po odchode Británie z EÚ (s dohodou či bez nej), ale slabším tempom. Ako ESRI uviedol, ak Británia EÚ opustí s dohodou, hrubý domáci produkt (HDP) Írska bude do 10 rokov o 2,6 percentuálneho bodu nižší, než by bol, ak by Británia v EÚ zotrvala. V prípade chaotického brexitu by to robilo až 5 percentuálnych bodov.