Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Charitatívne organizácie rozdajú vyše 100-tisíc potravinových balíkov

Potravinová pomoc. Archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Štatistiky z roku 2013 hovoria, že viac ako milión Slovákov ohrozuje chudoba. Najviac ohrozené boli a sú rodiny s deťmi, hlavne tie neúplné, ďalej sú to rodiny s viac ako tromi deťmi a jednotlivci.

Bratislava 21. júla (TASR) - Charitatívne organizácie dnes odštartovali distribúciu potravinových balíčkov na Slovensku. Celkovo by malo dostať balíčky 49 349 príjemcov a rozdaných by malo byť 103 259 balíkov. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia ústredia práce a charitatívnych organizácií.

"Na základe štatistík z roku 2013 bolo rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia ohrozených 19,8 % populácie, to je viac ako jeden milión osôb. Najviac ohrozené boli a sú rodiny s deťmi, hlavne neúplné rodiny s deťmi, ďalej sú to rodiny s viac ako tromi deťmi a jednotlivci," priblížil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

Poskytovanie pomoci v rámci Operačného programu Fead je rozdelené do štyroch opatrení. Prvým z nich je rozdávanie potravinových balíčkov, ktoré sa spúšťa dnes. "Databázou pre výber konečných príjemcov je databáza poberateľov pomoci v hmotnej núdzi," priblížila riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVR SR Jana Lukáčová.

Jednotlivec, ktorý bude spĺňať podmienky, má nárok na jeden balík, rodina s jedným až dvomi nezaopatrenými deťmi má nárok na dva balíky, rodina s tromi až štyrmi deťmi má nárok na tri balíky a rodina s piatimi a viac deťmi má nárok na štyri balíky.

"Balík obsahuje mix potravín, ktoré sú určené k rýchlej konzumácii, na krátku dobu tepelnej úpravy a sú navzájom kombinovateľné. Prihliadali sme na skutočnosť, že balík musí byť balík skladovateľný a prenosný a potraviny musia vydržať čo najdlhšie," priblížila Lukáčová. Hodnota jedného balíčka je 33,6 eura. Celková distribúcia aj nákup potravín sú v hodnote 3,8 milióna eur.

Dodávateľ balíkov bol vybraný prostredníctvom verejného obstarávania. Stalo sa ním konzorcium Kon-Rad a Italmarket Slovakia. "K dnešnému dňu sme vyexpedovali 71 716 kusov balíkov. Zostalo ešte 31 552. Dnes ráno, okrem pár okresov, sú na 98 % vo všetkých okresoch tieto tovary pripravené," vyčíslil generálny riaditeľ konzorcia Kon-Rad Pavol Konštiak.

Ľuďom budú potravinové balíčky rozdávať po Slovensku tri charity. "Budeme roznášať balíky v 36 okresoch prostredníctvom našich územných a miestnych spolkov. Najväčší objem v našej distribúcii je v okrese Rimavská Sobota, Trebišov, Košice, Rožňava. Oslovovanie konečných príjemcov je adresné, sú priamo oslovovaní, kedy a v ktorý deň si môžu prísť prevziať balík," uviedla generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža Zuzana Rosiarová Kesegová.

Slovenská katolícka charita bude distribuovať pomoc v 41 okresoch. "S distribúciou začíname dnes, naši pracovníci už rozdávajú balíčky v mestách Levoča, Spišská Nová Ves a Smižany. Distribúcia bude trvať päť týždňov," doplnil generálny sekretár charity Radovan Gumulák.

Balíčky bude distribuovať aj Charita sv. Alžbety, a to v okresoch Zvolen a Krupina. "Aby sa ľudia dozvedeli o distribuovaní balíkov, vyrobili sme oznam, ktorý sme rozposlali do všetkých obcí," dodala riaditeľka, sestra Patrícia Margita Perátová.

Tento rok je naplánované pritom ešte jedno kolo distribúcie balíčkov. "Bude prebiehať na prelome októbra a novembra. Bude sa týkať znovu potravinového balíka a zároveň sa budú distribuovať aj hygienické balíčky, ktoré sa distribuujú raz ročne. Čo sa týka potravinových balíčkov, počítame s distribúciou dva až trikrát ročne," dodala Lukáčová.