Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Chcete ušetriť na dovolenke, choďte do Rumunska alebo Bulharska

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Turistické destinácie ako Rumunsko a Bulharsko ponúkajú dovolenkárom najlacnejšie ubytovanie aj stravovanie.

Bratislava 30. júna (TASR) - Z pohľadu cien sa Slovákom oplatí najviac cestovať na dovolenku do Rumunska a Bulharska. Ceny potravín sú totiž v týchto krajinách v priemere o 20 % nižšie ako na Slovensku. "Ubytovanie a stravovanie v reštauráciách je lacnejšie približne o 30-40 %," informovala spoločnosť UniCredit Bank Slovakia, ktorá prieskum vypracovala na základe údajov Eurostatu.

Porovnateľné ceny nájdu Slováci v Turecku, kde sú potraviny drahšie v priemere o 3,5 %, pričom ceny hotelov a reštaurácií sú o 7 % vyššie ako v SR. Cenovo zaujímavou destináciu sa podľa spoločnosti stáva v poslednom období aj Portugalsko. Tamojšie ceny potravín sa postupne približujú slovenským. "Potraviny sú tento rok v porovnaní so Slovenskom drahšie v priemere o 7 %, hotely a reštaurácie o 11 %, zatiaľ čo ešte v roku 2010 to bolo o 37 %, respektíve o 23 % viac ako na Slovensku," uviedla UniCredit Bank Slovakia.

V najpopulárnejšej dovolenkovej destinácii, Chorvátsku, si Slovák priplatí v priemere 9 % za potraviny a 27 % za ubytovacie a stravovacie služby. To je porovnateľné s priemernými cenovými úrovňami Španielska či Malty.

Na dovolenke v Grécku, na Cypre, v Taliansku či vo Francúzsku zaplatia slovenskí turisti približne o 20-30 % viac za potraviny a o 35-50 % viac za hotely a reštaurácie. "Treba však brať do úvahy, že údaje použité vo výpočtoch sú priemerné cenové úrovne za rok a za celú krajinu, a preto sa ceny v turistických letoviskách počas letnej sezóny môžu líšiť od priemerných cien," upozornila spoločnosť.