Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Chemes zaplatil pokutu PMÚ 1,2 milióna eur, ale pokračuje v žalobe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pokutu vo výške 1,2 milióna eur považuje Chemes taktiež za nespravodlivú a vypočítanú na základe nesprávnej metodiky a nesprávnych vstupných údajov.

Humenné 24. júna (TASR) – Spoločnosť Chemes, a. s., Humenné uhradila pokutu 1,2 milióna eur, ktorú jej udelil Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Rozhodnutie PMÚ však považuje za nesprávne, preto pokračuje v konaní o správnej žalobe na Krajskom súde v Bratislave. TASR o tom informovala humenská spoločnosť. PMÚ udelil firme pokutu za zneužívanie dominantného postavenia v oblasti správy priemyselného parku a výroby a dodávok energií.

"Spoločnosť Chemes, a. s., Humenné trvá na tom, že minuloročné rozhodnutie PMÚ SR o zneužívaní jej dominantného postavenia vykazuje vážne chyby, ktoré ho robia nezrozumiteľným, nespravodlivým a v konečnom dôsledku aj nevykonateľným," uviedla firma. Proti rozhodnutiu sa odvolala na Radu PMÚ a po zamietnutí rozkladu a potvrdení prvostupňového rozhodnutia podala voči nemu správnu žalobu na súde.

Pokutu vo výške 1,2 milióna eur považuje Chemes taktiež za nespravodlivú a vypočítanú na základe nesprávnej metodiky a nesprávnych vstupných údajov. Spoločnosť navrhovala, aby jej bol priznaný odkladný účinok do rozhodnutia o správnej žalobe, ktorou napáda verdikt PMÚ. Krajský súd však jej návrh zamietol. Následne jej nevyhovel PMÚ, keď požiadala o splátkový kalendár na úhradu pokuty na obdobie jedného roka. Preto sumu v celom rozsahu 16. júna uhradila.

"Pre spoločnosť Chemes je nepochopiteľné, že v súčasnej pre energetický priemysel veľmi ťažkej dobe štátne inštitúcie takýmto spôsobom rozhodujú o zaplatení vysokej pokuty, ktorá je postavená na rozhodnutí PMÚ vykazujúcom vážne právne nedostatky, a naviac je následne zamietnutá žiadosť o primeraný splátkový kalendár," uviedlo predstavenstvo spoločnosti.

Zneužívanie dominantného postavenia podľa PMÚ spočívalo v tom, že Chemes v období od 1. augusta 2017 do vydania prvostupňového rozhodnutia 29. septembra 2021 zaväzoval spoločnosti podnikajúce v humenskom priemyselnom parku odoberať od neho stlačený vzduch, chlad, dusík, plyn a elektrinu, a zároveň im znemožňoval, aby si tieto tovary vyrábali samy alebo ich odoberali od tretích strán.