Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Chemické a farmaceutické odvetvie v Nemecku nepočíta s oživením

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Chemický a farmaceutický priemysel vlani evidoval pokles produkcie o 6,6 %.

Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) - Pokles aktivity v chemickom a farmaceutickom priemysle v Nemecku sa čiastočne zmiernil, silné zotavenie však nie je na dosah. Zväz nemeckého chemického priemyslu (VCI) v utorok oznámil, že produkcia odvetvia sa v prvom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku zmenšila o 0,9 %. Napriek výraznému nárastu výrobných cien tržby oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesli o 8,2 % na 58,5 miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výrazné oživenie stále nie je na dohľad a VCI preto v súlade s prognózou zo začiatku marca naďalej očakáva pokles výroby o 5 % za celý rok 2023.

Prezident združenia Markus Steilemann uviedol, že odvetvie stále viac pociťuje plný rozsah energetickej krízy. V praxi sa to podľa neho prejavuje napríklad tak, že mnohým podnikom síce účty za energie v prvom kvartáli klesli, ich náklady však boli stále dvojnásobne vyššie než v predchádzajúcich rokoch.

Tretí najväčší sektor nemeckého priemyslu po automobilovom a strojárskom odvetví v uplynulom roku pociťoval dosahy rastúcich cien energií, osobitne plynu. Chemický a farmaceutický priemysel vlani evidoval pokles produkcie o 6,6 %. Objem výroby v samotnom chemickom odvetví bol pritom nižší až o takmer 12 %, uviedlo ďalej VCI.