Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Chevron chce odstúpiť od projektu bridlicového plynu na Ukrajine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Americký ropný koncern Chevron sa plánuje stiahnuť z projektu na prieskum a ťažbu bridlicového plynu na Ukrajine, pričom dôvodom by mali byť dane v energetickom sektore.

Kyjev 15. decembra (TASR) - Americký ropný koncern Chevron sa plánuje stiahnuť z projektu na prieskum a ťažbu bridlicového plynu na Ukrajine, pričom dôvodom by mali byť dane v energetickom sektore. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Dohodu o prieskume a deľbe produkcie v oblasti bridlicového plynu v hodnote 10 miliárd USD (8,05 miliardy eur) podpísali Ukrajina a Chevron v novembri 2013, len pár mesiacov pred zosadením vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča a nástupu konfliktov s Ruskom. Cieľom dohody bolo zníženie energetickej závislosti Ukrajiny od Ruska.

"Máme informácie o takýchto plánoch Chevronu," povedal novinárom zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Valerij Čalij. K ďalším podrobnostiam sa vyjadriť odmietol a podobne reagovala aj firma Chevron. Podľa ukrajinských médií je však za krokom amerického koncernu problém daní. Agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na denník Kyiv Post, uviedla, že podľa Petra Clarka zo Chevronu ukrajinská vláda do stanoveného termínu, ktorým bol 18. november, nezjednodušila daňové pravidlá pre energetické spoločnosti.

Spomínané investície v hodnote 10 miliárd USD boli naplánované na 50 rokov. V prvých dvoch až troch rokoch predpokladal Chevron zainvestovať do prieskumných prác okolo 350 miliónov USD. Projekt počítal s rozvojom ložiska Oleska na západe Ukrajiny a dohoda nasledovala po podobnom kontrakte, ktorý s Ukrajinou uzatvorila firma Shell.

V obidvoch prípadoch chcel Kyjev znížiť svoju závislosť od dovozu plynu z Ruska, s ktorým sa roky sporí za ceny komodity. Situácia sa opäť vyostrila po masových protestoch v Kyjeve a zosadení proruského prezidenta Janukovyča vo februári tohto roka. Rusko následne v marci anektovalo polostrov Krym a v polovici júna ruský plynárenský koncern Gazprom zastavil Ukrajine dodávky plynu pre dlhy z predchádzajúceho obdobia. Koncom októbra sa Moskve a Kyjevu v spolupráci s Bruselom podarilo uzatvoriť dohodu o dočasných dodávkach plynu Ukrajine počas zimy a Gazprom minulý týždeň dodávky suroviny obnovil.

Čo sa týka projektov v oblasti bridlicového plynu, podľa agentúry Reuters je ohrozená aj dohoda uzatvorená s firmou Shell. Ložisko Juzivska, ktorého rozvoj táto spoločnosť realizuje, sa totiž nachádza v blízkosti východoukrajinských území pod kontrolou proruských separatistov. Predbežne Shell práce v ložisku pozastavil.

(1 EUR = 1,2426 USD)