Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Číne začali stavať najvyššiu budovu sveta

Sky City, vizualizácia Foto: constructionweekonline.com

V plánovanom komplexe bude vyše milióna štvorcových metrov vnútorných priestorov, 202 nadzemných a šesť podzemných podlaží a 90 výťahov.

Peking 21. júla (TASR) - V stredočínskej provincii Chu-nan začali stavať najvyššiu budovu sveta, ktorá by po dokončení mala prekonať aj dubajský mrakodrap Burdž Chalífa. Informoval o tom dnes denník Daily Telegraph.

Veža Sky City má vyrásť na predmestí provinčnej metropoly Čchang-ša a developerská spoločnosť Broad Group chce do jej výstavby investovať okolo 5,25 miliardy jüanov (650 miliónov eur).

Budova s 208 podlažiami má dosiahnuť výšku takmer 835 metrov, čo je o asi sedem metrov viac než má súčasný svetový "rekordér", dubajská veža Burdž Chalífa. Stavebné práce slávnostne odštartovali v sobotu a predpokladaný termín ukončenia je apríl 2014.

Najvyššie budovy sveta
Foto: uzvip.uz


Čína nie je v oblasti výstavby supervysokých budov žiadnym nováčikom, keďže z deviatich najvyšších mrakodrapov sveta sa až päť nachádza na jej území.

Projekt Sky City je však impozantný aj na čínske pomery. V plánovanom komplexe bude vyše milióna štvorcových metrov vnútorných priestorov, 202 nadzemných a šesť podzemných podlaží a 90 výťahov.

Okrem bytov budú jej súčasťou aj školy, nákupné centrá, kiná, nemocnica a dokonca aj "vertikálna farma", ktorá by mohla produkovať potraviny viac ako 30.000 budúcich obyvateľov mrakodrapu. Podľa predstáv developerov by ľudia mohli v Sky City bývať, pracovať i zabávať sa bez toho, aby sa museli presúvať do iných častí mesta.