Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Choma a Raši chcú za výstavbu v obci zaviesť poplatok za rozvoj

Richard Raši, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 16. septembra.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Možnosť pre obce a mestá zaviesť poplatok za výstavbu na svojom území navrhujú poslanci Národnej rady SR za vládny Smer-SD Igor Choma a Richard Raši. Zákon o miestnom poplatku za rozvoj predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 16. septembra.

Navrhovaný finančný nástroj by si každá obec zaviedla na základe dobrovoľnosti vlastným všeobecne záväzným nariadením. Poslanci mu pripisujú tri funkcie, a to príjmovú, rozvojovú a protikorupčnú. Jednak by bol tento poplatok príjmom obce, slúžil by ako jeden zo zdrojov na vybudovanie sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej pre stavebný rozvoj a zároveň by obmedzil ochotu zúčastnených strán "dohodnúť sa" na rôznych plneniach.

"Každá obec sa stretáva s problémom, že pri developérskych aktivitách sa síce zvyšuje počet bytov v obci, ale obec musí zo svojho rozpočtu budovať služby – komunikácie, obchody, škôlky, zázemie. Cieľom tohto návrhu zákona je preto dať do rúk starostom a zastupiteľstvám nástroj na podporné financovanie tejto infraštruktúry," zdôvodnil Choma pre TASR. Ako dodal, zákon má tiež zamedziť korupčným snahám developérov určením jasných pravidiel.

Vplyv na poplatok, najmä na jeho výšku, budú mať podľa návrhu údaje zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané stavebníkovi. Sadzbu poplatku si určí obec, zákon však stanovuje minimálnu výšku 10 eur a maximálnu 45 eur za štvorcový meter (m2) nadzemnej časti stavby. Platiť by sa mal jednorazovo.

Poplatok by sa nemal týkať stavieb sociálnej a technickej infraštruktúry, drobných stavieb či stavebných prác v rámci odstraňovania porúch a havarijných stavov. Obec bude môcť stanoviť poplatok flexibilne v závislosti od druhu stavby alebo od jednotlivých častí svojho územia. Jeho sadzbu bude možné meniť vždy len k 1. januáru kalendárneho roka.