Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Chorvátsko o iniciovaní konania v kauze MOL-INA: Maďarsko je nervózne

Ilustračné foto Foto: ipapromet.hr

Chorvátsko začiatkom októbra vydalo na šéfa MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Podozrievajú ho totiž, že podplatil expremiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu jeho firmy v INA.

Budapešť 27. novembra (TASR) - Rozhodnutie maďarskej ropnej spoločnosti MOL iniciovať konanie na Medzinárodnom stredisku pre riešenie investičných sporov ICSID voči chorvátskej vláde v spore okolo riadenia chorvátskej spoločnosti INA odzrkadľuje nervozitu Maďarska. Vyhlásil to dnes v Záhrebe chorvátsky minister hospodárstva Ivan Vrdoljak.

Podľa agentúry MTI minister na energetickej konferencii organizovanej ekonomickým magazínom Banka povedal, že rozhodnutie MOL bude nevýhodné pre akcionárov tejto maďarskej spoločnosti.

MOL vo vyhlásení zverejnenom v utorok (26. 11.) večer na internetovej stránke Budapeštianskej burzy cenných papierov (BÉT) uviedol, že inicioval konanie v záujme ochrany svojich investícií v INA. Chorvátska vláda podľa MOL totiž nesplnila určité svoje záväzky.

MOL v dokumente zdôraznil, že je aj naďalej otvorený riešeniu sporu prostredníctvom rokovaní.

Chorvátsko začiatkom októbra vydalo na šéfa MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Podozrievajú ho totiž, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu jeho firmy v INA.

MOL následne poprel, že by komukoľvek poskytol úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly. Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom MOL, následne vyzvala spoločnosť, aby prehodnotila svoje portfólio a pripravila predaj akcií v INA.