Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Chorvátsko očakáva, že získa z privatizácie tento rok 2,5 miliardy kún

Na snímke chorvátsky premiér Tihomir Oreškovič. Foto: TASR/AP

Balkánsky štát minulý týždeň uzavrel predkladanie ponúk na výber privatizačného poradcu, ktorý vláde pomôže oceniť jej podiely v štátnych firmách.

Záhreb 14. mája (TASR) - Chorvátsko očakáva, že získa z privatizácie štátneho majetku tento rok 2,5 miliardy kún (333,30 milióna eur). Vláda už začala vyberať aktíva, ktoré sa chystá predať. Na jej zozname je široká škála firiem, od hotelov na Jadranskom pobreží, cez prevádzkovateľa diaľnic po energetické firmy. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Balkánsky štát minulý týždeň uzavrel predkladanie ponúk na výber privatizačného poradcu, ktorý vláde pomôže oceniť jej podiely v štátnych firmách. Uviedol to Tomislav Boban, šéf chorvátskeho fondu národného majetku, pre agentúru Bloomberg. Dodal, že kabinet sa od nástupu do úradu v januári tohto roka snaží znížiť dlh Chorvátska, preto možno zmierni doterajšie pravidlá pre predaj tzv. strategických firiem.

Najmladší člen Európskej únie (EÚ) sa snaží udržať hospodársky rast po šiestich rokoch recesie, ktorá sa skončila až vlani.

Premiér Tihomir Oreškovič, bývalý top manažér vo farmaceutickom odvetví a prvý "nepartizánsky" predseda vlády, chce použiť výnosy z privatizácie na zníženie verejného dlhu. Ten vlani dosiahol 87 % hrubého domáceho produktu (HDP) Chorvátska.

Kabinet má tiež v pláne znížiť schodok v rozpočte v tomto roku na 2,6 % z vlaňajších 3,2 % HDP a chce prilákať investorov vďaka rozsiahlym zmenám vo fungovaní verejnej správy a systémov zdravotníctva a dôchodkov.

Bobanov fond národného majetku predsedá vyše 50 tzv. strategickým firmám. Patria medzi ne diaľničná spoločnosť Hrvatske Autoceste, prevádzkovateľ plynovodu Plinacro a ropovodu Jadranski Naftovod, výrobca umelých hnojív Petrokemija, banka HPB a tiež správcovia vodární, lesov, prístavov a letísk.

Okrem toho vlastní štát podiely v 28 firmách, ktoré sú označované za podniky osobitného významu. Ide napríklad o menšinový podiel v rafinérii INA Industrija Nafte, potravinársky koncern Podravka, poisťovňu Croatia Osiguranje a výrobcu elektrických zariadení Končar Elektroindustrija.

Vláda má priestor na úpravu pravidiel tak, aby si otvorila cestu k predaju menších podielov a vstupu súkromných investorov do týchto podnikov, ktoré boli doteraz vylúčené z privatizačného programu. Podľa Bobana nie je potrebné, aby mali všetky z uvedených firiem nálepku strategická.

Okrem strategických podnikov má štát podiely aj v ďalších 486 firmách a vlastní kancelárske budovy, hotely, apartmány a tiež pozemky v dovolenkových rezortoch, ako aj majetok bývalej juhoslovanskej armády. Fond plánuje dokončiť ocenenie strategických firiem do septembra, aby mohol začať s ich privatizáciou.