Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Chov ošípaných je skúšaný morom i nárastom cien energií a krmovín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na zamedzenie šírenia afrického moru ošípaných je obzvlášť pri drobnochovoch nevyhnutná osveta pri dodržiavaní biologickej bezpečnosti.

Nitra 27. septembra (TASR) – Sektor chovu ošípaných je ťažko skúšaný nielen dôsledkami afrického moru ošípaných na Slovensku, v Európe, Ázii, či obavami v celosvetovom meradle, ale aj enormným nárastom cien energií a krmovín. Zhodli sa na tom účastníci odbornej konferencie Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) v Nitre.

Podľa slov predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha sucho na poliach bezprostredne ohrozuje živočíšnu výrobu. "Bez krmiva chov ošípaných nie je možný. Ten je závislý na krmovinách ako kukurica na zrno, pšenica, sója, nie na objemových krmivách. Avizovanú podporu na sucho je preto potrebné zacieliť aj na krmoviny pre chovateľov ošípaných, nielen na objemové krmivo," skonštatoval.

Na zamedzenie šírenia afrického moru ošípaných je obzvlášť pri drobnochovoch nevyhnutná osveta pri dodržiavaní biologickej bezpečnosti. "Je potrebné urýchlené zníženie denzity diviačej zveri a zamedzenie šírenia afrického moru ošípaných na ďalšie územie. Nevyhnutná je aj spolupráca všetkých zložiek štátnej správy, samospráv, poľovníkov a chovateľov," povedal Peter Polák, výkonný riaditeľ SACHO.

Viaceré krajiny majú rôzne prístupy k riešeniu afrického moru ošípaných, zásadnými otázkami štátov sú drobné chovy, stav diviačej zveri, kontroly pri vstupe živých ošípaných, mäsa a výrobkov na územie štátu. Súčasťou opatrení sú aj osveta, vývoj zariadení, technológie, prípravkov a aplikácie v praxi, skonštatoval Polák. Podľa hlavného veterinára SR Jozefa Bíreša vakcína proti africkému moru ošípaných zatiaľ neexistuje a podľa posledných testov a výskumov sa neočakáva, že bude najbližších päť rokov dostupná.