Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

CHOVAN: Klientelizmus zatvára slovenské píly a drevárske prevádzky

Vladimír Chovan Foto: TASR/Martin Baumann

Uviedol to pre TASR podpredseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany Vladimír Chovan.

Bratislava 20. februára (TASR) - Klientelizmus a predaj dreva vybraným spoločnostiam zatvára slovenské píly a drobné drevárske prevádzky. Uviedol to pre TASR podpredseda mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) Vladimír Chovan.

Spracovatelia dreva podľa neho konštatujú, že neplatí ani základný cieľ Národného programu využitia potenciálu dreva SR schváleného vládou SR, že princíp transparentnosti a rovnakých podmienok na trhu s drevom sa stane štandardným nástrojom obchodnej politiky štátneho podniku.

Súkromní vlastníci lesov sa podľa jeho slov dlhodobo oprávnene sťažujú na neochotu pomenovať celospoločenskú verejnú objednávku významu lesov pre človeka a nastavenia adekvátnych ekonomických nástrojov na jej aktívnu podporu pri udržiavaní a zveľaďovaní lesov. Po krátkom čase sa ukázalo, že začlenenie lesných úradov do projektu ESO a rezortu Ministerstva vnútra SR je odborne scestné a dlhodobo neudržateľné.

"V štátnom podniku Lesy SR vytvárané zdroje odčerpávajú dobre organizované tendre. Ako napríklad tender na odvoz dreva, ktorého výsledkom je, že výrazne stúpli Lesom SR náklady na odvoz dreva, pričom drobní prepravcovia podmienkami vyradení z tendra robia pre objednávateľa za nižšiu cenu, ako robili predtým," tvrdí Chovan.

Ešte horšie sú na tom podľa neho živnostníci pracujúci v lesnom hospodárstve. Ich práca je ocenená sadzbou nepokrývajúcou ani základné náklady ich výrobných činností a v krátkom čase hrozí reálny zánik historických lesníckych profesií. "To isté sa dá povedať aj o lesníkoch v štátnom podniku v súvislosti s ich platmi," konštatoval.

Nesystémový prístup lesné hospodárstvo ťažko skúša. Je najvyšší čas podať mu pomocnú ruku. SNS navrhuje vylúčiť priekupníkov z obchodu s drevom a poskytnúť garanciu dodávky suroviny lokálnym spracovateľom dreva v pôsobnosti lesných závodov. "Za dôležité považujeme zvýšiť sadzby kvalifikovaných pracovníkov vykonávajúcich pestovnú a ťažiarenskú činnosť. Slovenská republika musí stanoviť paušálne sadzby lesným hospodárstvam za výkon ochranárskych činností. Rovnako je nevyhnutné vrátiť riadenie lesných úradov pod odborný rezort," zdôraznil.

SNS podľa Chovana stojí na strane lesníkov a apeluje na to, aby sa problémy tohto odvetvia riešili systémovo. "Napriek tomu, že slovenské lesy tvoria jedno z najväčších bohatstiev nášho štátu, slovenské lesníctvo sa borí so systémovými problémami," dodal.