Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Chovatelia oviec očakávajú stabilnú koncepciu rozvoja pôdohospodárstva

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pozitívom je zastavenie nepríjemného útlmu chovu oviec, ktorý sa v roku 2008 prepadol až pod hranicu 350.000 kusov.

Východná 9. júna (TASR) – Chovatelia oviec netrpezlivo očakávajú prijatie koncepcie rozvoja slovenského pôdohospodárstva do roku 2020, ktorú pripravuje ministerstvo. Počas v poradí piatych celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2013 vo Východnej to pre TASR zdôraznil predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.

„Trochu nás zaráža, že chov oviec je v návrhu koncepcie hodnotený ako zdravý, ale nie je, pretože ich chováme málo. Na našom území sa pred sto rokmi chovalo milión, pred dvesto rokmi až do troch miliónov oviec a dnes iba 400.000. Veríme, že keď budú známe stabilné podmienky aspoň na najbližších sedem rokov, chov oviec nezahynie a bude rásť,“ konštatoval.

Pozitívom je podľa neho zastavenie nepríjemného útlmu chovu oviec, ktorý sa v roku 2008 prepadol až pod hranicu 350.000 kusov. „Za posledných päť rokov sme sa podvihli na súčasných 425.000 kusov, no naším cieľom je dostať sa aspoň na úroveň 600.000 kusov spred 25 rokov. V značnej miere to bude závisieť od miery podpory, aby mnohí chovatelia nemuseli uvažovať o likvidácii svojich stád,“ pokračoval Nemčok.



„Do budúcnosti sa musíme pozerať s optimizmom, ovce tu boli, sú a budú. Ovčiarstvo je špeciálne odvetvie, ktoré nám Slovákom zostalo v krvi. Mnohí sa mu venujú ozaj s láskou, bez nej by to nešlo, a dosahujú veľmi slušné výsledky. Zodpovedne môžem povedať, že v dobrých chovoch je dosiahnuteľným cieľom ročný výnos 300 eur od jednej ovce,“ dodal šéf celoštátneho zväzu chovateľov oviec s tým, že zaznamenávajú rast dopytu spotrebiteľov po tradičných ovčiarskych produktoch.