Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

D. CHRENEK: Energetická účinnosť môže pomôcť znížiť výdavky na energie

Na snímke vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na dosiahnutie cieľov EÚ do roku 2020 v oblasti energetickej efektívnosti sú podľa Chreneka potrebné investície vo výške približne 100 miliárd eur ročne.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Energetická účinnosť môže pomôcť znížiť výdavky na energie, získať väčšiu energetickú nezávislosť od externých dodávateľov, ako aj podporovať európsky vnútorný trh s energiou. Uviedol to dnes v Bratislave v rámci 9. ročníka Stredoeurópskej konferencie o energetike - Central European Energy Conference 2015 (CEEC) vedúci Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek.

Pripomenul, že cieľom EÚ je do roku 2020 ušetriť až 20 % energie a do roku 2030 až 27 % energie. "Opatrenia EÚ na znižovanie spotreby energie sa sústreďujú najmä na investície do energetickej efektívnosti, na zavádzanie inteligentných meracích prístrojov, energetické audity, štítkovanie produktov a certifikáciu budov a povinné renovácie verejných budov," podčiarkol.

Vďaka týmto opatreniam sa podľa neho už podarilo dosiahnuť, že nové budovy spotrebúvajú iba polovicu energie v porovnaní s rokom 1980, energetická náročnosť priemyslu v EÚ sa znížila o 19 % medzi rokmi 2001 a 2011 a efektívnejšie spotrebiče ušetria spotrebiteľom 100 miliónov eur ročne.

Na dosiahnutie cieľov EÚ do roku 2020 v oblasti energetickej efektívnosti sú podľa Chreneka potrebné investície vo výške približne 100 miliárd eur ročne. "Aj z tohto dôvodu sa výrazne zvýšilo množstvo verejných prostriedkov z rozpočtu EÚ na investície do energetickej efektívnosti," zdôraznil.

Pre Slovensko sú podľa neho najdôležitejšie možnosti podpory energetickej efektívnosti cez Európske štrukturálne a investičné fondy. "V novom operačnom programe Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020 bude v rámci prioritnej osi 4 na investície do energetickej efektívnosti k dispozícii vyše 937 miliónov eur. Okrem toho sa významne rozšírila ponuka európskych prostriedkov, ktoré sú určené na návratné formy financovania projektov energetickej efektívnosti," informoval.

Slovenský investičný holding, ktorý podľa Chrenekových slov disponuje kapitálom zo všetkých operačných programov vo výške okolo 500 miliónov eur, bude ponúkať práve takéto produkty slovenským investorom a bude zahŕňať aj podporu energetickej efektívnosti, hlavne v podnikoch.

"V našich podmienkach sa už stihol osvedčiť európsky produkt návratného financovania na obnovu bytových domov Jessica, ktorého objem financií sa už niekoľkokrát navýšil a jeho implementácia sa predlžila o rok, čiže do konca roka 2016," upozornil.

Pozornosť si zaslúži podľa neho aj nedávno spustený Investičný plán pre Európu. "Ten pozostáva nielen z Európskeho fondu pre strategické investície s mobilizačným potenciálom 315 miliárd eur, ale aj z poradenského centra a z databázy projektov," dodal Chrenek.