Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Christine Lagardová je zrejme jedinou kandidátkou na vedenie MMF

Na archívnej snímke šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP

Lagardová bola vymenovaná do čela MMF v júli 2011 na päť rokov. V júli tohto roku jej mandát vyprší, no je viac ako isté, že získa aj druhý mandát.

Brusel 11. februára (TASR) - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová je zrejme jedinou kandidátkou na vedenie MMF a pred júlovými voľbami má prakticky istý druhý mandát na čele tejto inštitúcie. Upozornili dnes francúzske a belgické médiá s odvolaním sa na komuniké MMF.

Lagardová bola vymenovaná do čela MMF v júli 2011 na päť rokov. V júli tohto roku jej mandát vyprší, no je viac ako isté, že získa aj druhý mandát.

Belgická televízna stanica RTBF dnes upozornila, že bývalá francúzska ministerka hospodárstva svoju nomináciu oficiálne predložila už 22. januára a odvtedy dostala veľkú podporu nielen zo strany krajín EÚ, ale priaznivo sú jej naklonené aj USA, krajiny Latinskej Ameriky, má podporu Číny a najnovšie aj Ruskej federácie.

MMF, ktorý zastrešuje 188 členských štátov, oznámil, že v stredu o polnoci uplynula lehota na podávanie prihlášok na post generálneho tajomníka. Zatiaľ podľa RTBF nie sú známe ďalšie mená, ktoré by mohli ohroziť Lagardovej kandidatúru.

Pred piatimi rokmi najväčším vyzývateľom francúzskej političky na post šéfa MMF bol guvernér centrálnej banky Mexika Agustín Carstens.