Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Odborári chorvátskej INA by privítali, keby MOL predal akcie v INA

Ilustračné foto Foto: ipapromet.hr

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu (2. 10.) vyzvala koncern, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravil predaj svojich akcií v chorvátskej INA.

Budapešť 3. októbra (TASR) - Odborárske organizácie fungujúce v chorvátskej ropnej spoločnosti INA by privítali, keby maďarský ropný koncern MOL predal svoj podiel v INA a Chorvátsko by bolo opäť jej väčšinovým vlastníkom, uviedla dnes agentúra MTI.

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu (2. 10.) vyzvala koncern, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravil predaj svojich akcií v chorvátskej INA.

Kabinet reagoval po tom, čo Chorvátsko v uplynulých dňoch vydalo na šéfa MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v INA.

Podľa chorvátskych nezávislých odborov v energetike a chemickom priemysle maďarská spoločnosť nesplnila svoje záväzky pri odkúpení akcií INA. "MOL dosiahol vďaka chorvátskej spoločnosti výrazné zisky, predajom akcií získa ďalšie, pritom ale nesplnil podmienky zakotvené v pôvodnej predajnej zmluve," cituje MTI predsedu odborov Ivana Tomaca.

MOL sa podľa jeho slov okrem iného zaviazal k modernizácii rafinérií v Rijeke a Sisaku, čo neurobil, navyše, v Sisaku obmedzil výrobu na polovicu. MOL neinvestoval ani do maloobchodnej siete INA a na benzínových čerpadlách INA v Bosne a Hercegovine predáva namiesto chorvátskeho oleja maďarský.

Pre Chorvátsko by bolo najlepšie, keby získalo späť akcie v INA, ale keby MOL predal 49,1-% podiel prípadne tretej strane, možno by nový väčšinový vlastník bol pre chorvátsku ekonomiku užitočnejší, konštatoval Tomac. V súčasnosti má Chorvátsko 44,8-% podiel v INA.

Súd v chorvátskom Záhrebe vydal medzinárodný zatykač 27. septembra. Vydať ho sa rozhodol potom, čo Hernádi neprišiel 25. septembra do Chorvátska na policajný výsluch. Chorvátska prokuratúra viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL.

MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.


Jutarnji List: Chorvátsko nemá možnosť odkúpiť podiel MOL v INA

Chorvátsky štát nemá možnosť na odkúpenie podielu maďarskej ropnej spoločnosti MOL v chorvátskom koncerne INA, napísal dnes podľa agentúry MTI chorvátsky denník Jutarnji List, ktorý sa odvolal na nemenované vysoké vládne zdroje.

V súvislosti s tým, že maďarská vláda vyzvala koncern MOL, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravil predaj svojich akcií v chorvátskej spoločnosti INA, záhrebský denník poznamenal, že roky trvajúci spor sa tak dostal do nebezpečnej dimenzie.

"Je zrejmé, že z justičnej záležitosti sa stala dramatická medzištátna kauza. Maďarský premiér Viktor Orbán dal najavo, že záujmy MOL sú totožné s maďarskými národnými záujmami, preto aj vydanie šéfa MOL na trestné stíhanie do Chorvátska nie je problémom MOL, ale maďarského štátu," konštatoval denník.

Budapešť podľa Jutarnjiho Listu ukázala, že vzťahy výkonnej moci a justície vníma svojským spôsobom: "Orbán, ktorý si udržiava vplyv nad všetkými štátnymi orgánmi vrátane justície, si zrejme ťažko vie predstaviť, že jeho kolega Zoran Milanovič nemá a ani nechce mať vplyv na orgány súdnej moci."