Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cieľom novely bolo eliminovať daňové úniky pri predaji pohonných látok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poslanci NR SR Eduard Heger (OĽaNO) a Eugen Jurzyca (SaS) v stredu ma spoločnom brífingu uviedli, že podnikatelia na trhu s pohonnými látkami môžu byť štátom šikanovaní.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Cieľom novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho bolo eliminovať daňové úniky na spotrebnej dani z minerálneho oleja v oblasti jeho distribúcie a predaja. Uviedol to pre TASR tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR v reakcii na vyjadrenia opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR.

Poslanci NR SR Eduard Heger (OĽaNO) a Eugen Jurzyca (SaS) v stredu ma spoločnom brífingu uviedli, že podnikatelia na trhu s pohonnými látkami môžu byť štátom šikanovaní. "Umožniť to má novela zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja účinná od 1. apríla 2018. Heger spresnil, že v zmysle nového ustanovenia novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja začalo platiť nové pravidlo, že kriminálny úrad finančnej správy pozastaví povolenie každému subjektu, voči ktorému sa začalo trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania daňového trestného činu, v krajnom prípade až na 120 dní. Chcem zdôrazniť dve slová, 'pozastaví povolenie'," priblížil Heger.

Pozastavenie podľa Hegera môžu spôsobiť vykonštruované trestné oznámenia, ktorých cieľom je eliminovať konkurenciu, na čo môžu doplatiť najmä malí podnikatelia. Zákon podľa neho však nerieši, ako postupovať u tých podnikateľov, u ktorých sa preukáže nevina. "Z pozastaveného povolenia im však vznikne nenapraviteľná škoda," upozornil Heger.

Navrhované opatrenia podľa MF SR vedú ku komplexnej úprave podmienok, ktoré musí splniť každá osoba, ktorá chce na daňovom území obchodovať s pohonnými látkami. "Okrem toho chceme zdôrazniť, že nastavenie nových pravidiel bolo predmetom verejných konzultácií a MF SR o nich diskutovalo aj s odbornou verejnosťou a podnikateľmi z tejto oblasti," podčiarkol v reakcii tlačový odbor MF SR.

Novela zaviedla podľa MF SR viacero podmienok, ktoré musí podnikateľský subjekt obchodujúci s minerálnymi olejmi splniť. "Okrem limitu ročného objemu predaja minerálneho oleja je to ďalej daňová spoľahlivosť žiadateľov, teda plnenie ich colných, daňových a odvodových povinností, ich bezúhonnosť, aj stav ich majetku," dodal tlačový odbor rezortu financií.

"Domnievame sa, že v demokratických krajinách je takýto mechanizmus nelegitímny a v rozpore so základnými hodnotami právneho štátu, ako aj v rozpore s ekonomickou logikou fungovania trhových mechanizmov. Práve preto sme iniciovali súdny prieskum vo veci súladu nového mechanizmu pozastavenia povolenia. Požiadali sme náš ústavný súd, aby preskúmal tieto napadnuté ustanovenia," dodal Heger.