Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína bude pokračovať v reformách

Foto: TASR/AP

Peking viac uvoľní kurz jüanu a bude pozorne monitorovať nebezpečenstvá nafukovania bublín v realitnom sektore a inflačné riziká.

Peking 14. marca (TASR) - Čínsky premiér Wen Ťia-pao vyzval na rozsiahle reformy, ktoré by mali rast ekonomiky krajiny dostať na udržateľnejšiu úroveň.

Na čínske pomery nízky rastový cieľ v tomto roku 7,5 % má pomôcť zrealizovať nevyhnutné štrukturálne reformy, uviedol premiér na tlačovej konferencii po skončení tohtoročného zasadnutia ľudového kongresu. Pre porovnanie, vlani sa čínsky hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 9,2 %.

"Ak my v Číne dokážeme vyriešiť problém nevyváženého, nekoordinovaného a neudržateľného rastu a dostaneme ekonomiku na cestu kvalitatívneho rozvoja, bude to dobrá správa pre svet," povedal Wen Ťia-pao. Čína podľa neho už nemôže ďalej rásť na úkor svojich surovín a ničenia životného prostredia. Peking tiež musí podľa neho nájsť rovnováhu medzi robustným rastom, štrukturálnymi korekciami a bojom proti inflácii.

Výsledkom ekonomických rozsiahlych politických a ekonomických reforiem by malo byť väčšie rozšírenie blahobytu než doteraz a zvýšenie odolnosti čínskej ekonomiky voči vnútorným a vonkajším rizikám. Wen Ťia-pao tiež uviedol, že Peking viac uvoľní kurz jüanu a bude pozorne monitorovať nebezpečenstvá nafukovania bublín v realitnom sektore a inflačné riziká, a taktiež bude riešiť dlhy, ktoré nahromadili lokálne vlády. Dodal, že politické reformy sú kľúčové aj pre ekonomiku.

"V mojom poslednom roku vo funkcii vláda bude musieť urobiť niekoľko ťažkých vecí," upozornil Wen Ťia-pao. "Reformy sa dostali do zlomového bodu. Bez úspechu politických reforiem nemôžeme zrealizovať ekonomické reformy. Môžeme stratiť výsledky, ktoré sme doteraz dosiahli."