Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína chce riešiť clá na dovoz ocele a hliníka do USA pred WTO

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Čínska vláda považuje proces na riešenie sporov za primeraný spôsob ochrany svojich práv a záujmov, uviedlo ministerstvo obchodu.

Peking 5. apríla (TASR) - Čína z dôvodu ciel na dovoz ocele a hliníka do USA vo štvrtok podala v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) návrh na spustenie procesu riešenia sporov.

Čínske ministerstvo obchodu vo svojom vysvetlení spochybnilo dôvody americkej vlády pre zavedenie nových dovozných ciel, ktorá argumentuje národnou bezpečnosťou, a obvinilo Spojené štáty z protekcionizmu s cieľom ochrániť domáci oceliarsky a hlinikársky priemysel. Tým USA podľa Pekingu porušujú protidiskriminačné pravidlo v multilaterálnom obchodnom systéme, rovnako v rámci WTO ciele týkajúce sa odbúrania ciel.

Čínska vláda považuje proces na riešenie sporov za primeraný spôsob ochrany svojich práv a záujmov, uviedlo ministerstvo obchodu. Pravidlá WTO počítajú s výnimkou, podľa ktorej môžu štáty z dôvodu národnej bezpečnosti jednostranne zmeniť alebo zaviesť dovozné clá na niektoré výrobky.

Ekonomický poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Larry Kudlow zatiaľ počíta s bilaterálnou obchodnou dohodou s Čínou. Pre Fox Business povedal, že USA a Čína by postupne mohli dospieť k takejto dohode, čo by umožnilo zníženie obchodných bariér na oboch stranách.