Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu čínskej ekonomiky v 1. kvartáli spomalilo na 7,7 %

Foto: TASR/AP

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v trojmesačnom období od januára do konca marca vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 7,7 %.

Peking 15. apríla (TASR) - Oživenie čínskej ekonomiky sa v prvých troch mesiacoch neočakávane zastavilo. Dôvodom je spomalenie priemyselnej produkcie, maloobchodných tržieb a investičných výdavkov.

To vedie k tomu, že analytici znižujú svoje celoročné prognózy rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky aj napriek tvrdeniam Pekingu, že konjunkturálne vyhliadky sú pozitívne, informovala agentúra Reuters.

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v trojmesačnom období od januára do konca marca vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška o 7,7 %. To znamená, že medziročné tempo rastu ekonomiky sa spomalilo zo 7,9 % v poslednom kvartáli vlaňajška. Analytici, oslovení agentúrou Reuters, v priemere prognózovali zrýchlenie tempa rastu na 8 %. Na porovnanie za celý rok 2012 čínska ekonomika vzrástla o 7,8 %.

Medziročný rast priemyselnej produkcie sa v 1. kvartáli spomalil o 2,1 % na 9,5 %. Tempo rastu maloobchodných tržieb dokonca kleslo až o 2,4 % na 12,4 %.

Banka RBS po zverejnení správy o vývoji HDP znížila svoju celoročnú prognózu rastu čínskej ekonomiky z 8,4 % na 7,8 %. "Dôvodom je slabší štart do roka 2013 rovnako ako fakt, že údaje za 1. štvrťrok ukázali slabšiu dynamiku mezikvartálneho rastu, než sme očakávali," uviedol hlavný ekonóm RBS pre Čínu Louis Kuijs.

Peking verí, že tento rok splní svoj rastový cieľ. Čínska vláda počíta s celoročným rastom na úrovni 7,5 %.