Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína môže dosiahnuť svoje ciele v oblasti hospodárskeho rastu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čínska vláda si dala za cieľ dosiahnuť v tomto roku nárast hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,5 až 7 % a do roku 2020 udržať priemerné tempo jeho rastu na úrovni 6,5 %.

Peking 13. marca (TASR) - Čína môže v tomto roku a v nasledujúcom období do roku 2020 dosiahnuť svoje ciele v oblasti hospodárskeho rastu aj bez ďalších menových stimulov. Vyhlásil to Čou Siao-čchuan, guvernér čínskej centrálnej banky na okraj výročného zasadania čínskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Čína bude pokračovať v rozumnej menovej politike," povedal guvernér novinárom. Spresnil, že vláda v Pekingu sa sústredí na zabezpečenie hospodárskeho rastu bez mimoriadnych opatrení v oblasti menovej politiky,

Plánované ekonomické ciele je podľa neho možné dosiahnuť aj bez veľkých stimulov, a to prostredníctvom zlepšenia domáceho dopytu, spotreby a inovácií.

Čínska vláda si dala za cieľ dosiahnuť v tomto roku nárast hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,5 až 7 % a do roku 2020 udržať priemerné tempo jeho rastu na úrovni 6,5 %.

Guvernér sa snažil znova ubezpečiť investorov, že čínska mena jüan sa po vlaňajších výkyvoch začína "vracať k normálnej hodnote v porovnaní s ostatnými menami". "Tento trend bude pokračovať," uviedol a dodal, že vláda nebude manipulovať s jüanom, aby pomohla s predajom čínskych výrobkov v zahraničí.

Svetové trhy pozorne sledujú kurz jüanu, keďže ovplyvňuje ceny čínskeho exportu, ktorý sa snaží vytlačiť z trhov výrobcov z iných krajín.

Čínska ekonomika lani vzrástla o 6,9 %, čo bol jej najslabší výsledok za vyše 25 rokov.