Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína odmietla žiadosť Taiwanu o vstup medzi zakladajúcich členov AIIB

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Ahn Young-joon

Peking totiž neuznáva nezávislosť Taiwanu a považuje tento ostrov za svoju provinciu.

Peking 13. apríla (TASR) - Čína odmietla žiadosť Taiwanu, ktorý sa chcel stať jedným zo zakladajúcich členov Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB). Obe strany ale naznačili, že ostrov by sa k čínskemu projektu mohol neskôr pripojiť. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa čínskej štátnej agentúry Sinchua tzv. pevninská Čína síce privítala záujem Taiwanu o členstvo v AIIB, ale odkázala ostrovu, že svoju žiadosť musí podať pod "zodpovedajúcim názvom". Peking totiž neuznáva nezávislosť Taiwanu a považuje tento ostrov za svoju provinciu. Minulý týždeň sa v médiách objavila informácia, že Taiwan by sa mohol pridať k AIIB pod názvom Čínsky Taipei.

Taiwanská vláda a parlament odsúhlasili návrh, aby sa ostrov neskôr pripojil k novej banke, aj keď sa nemôže stať jej zakladajúcim členom. Taiwan dúfa, že mu to umožní viac sa zapojiť do ekonomických štruktúr v regióne a prípadne aj do ďalších nadnárodných organizácií. Mnohé štáty vrátane USA totiž pod tlakom Číny tiež neuznali nezávislosť ostrova. Taiwan nie je ani členom OSN, Svetovej banky (SB) či Medzinárodného menového fondu (MMF).

Úlohou novej banky má byť financovanie projektov rozvoja infraštruktúry v regióne. Spojené štáty však AIIB vyčítajú netransparentnosť a vyjadrili tiež obavy, že ju Peking bude využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete. Washington považuje novú banku za rivala Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky. V oboch týchto inštitúciách majú USA veľký vplyv. Ani Japonsko sa k AIIB nepridalo. Vláda v Tokiu odôvodnila svoje rozhodnutie obavami "zo spôsobu riadenia AIIB".

Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (47,30 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.

O členstvo v AIIB požiadali minulý mesiac aj mnohé európske a tiež významné svetové ekonomiky ako napríklad Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko, Luxembursko, Dánsko aj Brazília, Rusko, Austrália, Kórejská republika i Taiwan.

Štáty sveta mali čas do konca marca, aby sa rozhodli, či sa chcú stať zakladajúcimi členmi AIIB. Medzi poslednými podali svoje žiadosti Portugalsko, Island, Maďarsko a Izrael.

(1 EUR = 1,0570 USD)