Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína opäť znížila povinné minimálne rezervy bánk

Čínska centrálna banka ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povinné minimálne rezervy veľkých bánk tak rozhodnutím centrálnej banky klesnú na 18,5 % a stredných a malých bánk na 15 %.

Peking 19. apríla (TASR) - Čínska centrálna banka oznámila ďalšie zníženie povinných minimálnych rezerv čínskych bánk, pričom tak urobila druhýkrát za posledné dva mesiace. Cieľom je podporiť úverovanie zo strany bánk, a tým ekonomiku, ktorá dlhodobo zápasí s poklesom tempa rastu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Čínska centrálna banka dnes oznámila, že povinné minimálne rezervy všetkých bánk znižuje s platnosťou od pondelka 20. apríla o jeden percentuálny bod. Je to najvýraznejší jednorazový pokles od obdobia svetovej finančnej krízy v roku 2008.

Povinné minimálne rezervy veľkých bánk tak rozhodnutím centrálnej banky klesnú na 18,5 % a stredných a malých bánk na 15 %. Navyše, v prípade komerčných bánk, ktoré poskytujú úvery pre farmárov, sa rezervy znižujú o ďalší percentuálny bod a v prípade Agricultural Development Bank of China sa znižujú navyše o 2 percentuálne body. Podľa čínskej vlády tento krok umožní uvoľniť do druhej najväčšej ekonomiky sveta 1,2 bilióna jüanov (179,07 miliardy eur).

Banka oznámila svoje rozhodnutie len pár dní po tom, ako Čína zverejnila ďalšie spomalenie tempa rastu ekonomiky. Čínsky štatistický úrad tento týždeň uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny vzrástol v 1. štvrťroku medziročne len o 7 %. Bol to najslabší rast za posledných šesť rokov. V poslednom kvartáli minulého roka vzrástla ekonomika Číny medziročne o 7,3 %.