Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Čína otvorí svoj bankový sektor súkromným investorom

Čína Foto: TASR/AP

Čína zaznamenáva spomaľovanie hospodárskeho rastu. Ekonómovia poukazujú pritom práve na neefektívny bankový sektor.

Peking 28. mája (TASR) - S cieľom podporiť spomaľujúci sa ekonomický rast Čína najnovšie otvorí súkromným investorom svoj bankový sektor.

Je to ďalší z kľúčových sektorov, ktorý Peking otvára súkromným investorom po oblasti energetiky a telekomunikácií.

Cez víkend Peking oznámil, že súkromní investori budú mať v oblasti investícií do miestnych bánk rovnaké práva ako štátne podniky.

Informáciu zverejnila Čínska komisia pre reguláciu bankového sektora, podľa ktorej je cieľom zvýšiť úverovanie zo strany bánk, ako aj efektívnosť a transparentnosť bankového trhu. Vláda dúfa, že sa jej podarí prilákať do krajiny ďalšie zahraničné investície a posilniť tak rast ekonomickej aktivity.

Čína v poslednom období zaznamenáva spomaľovanie hospodárskeho rastu. V 1. kvartáli 2012 sa rast spomalil v medziročnom porovnaní na 8,1 %, čo znamenalo najpomalší kvartálny rast takmer za tri roky. Ekonómovia poukazujú pritom práve na neefektívny bankový sektor ako na jeden zo zdrojov slabnúceho tempa rastu.

Na základe nových pravidiel budú môcť súkromní investori získavať podiely v čínskych bankách. Nákup podielu budú môcť zrealizovať viacerými spôsobmi, napríklad ponukou nových akcií, fúziami alebo akvizíciami. Informoval o tom server BBC.