Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína: Peking hlásí zlepšenie ovzdušia za prvý polrok 2016

Znečistené ovzdušie v Pekingu Foto: TASR/AP

Koncentrácia mikroskopických čiastočiek polietavého prachu (PM 2,5) v ovzduší klesla za prvých šesť mesiacov roka v porovnaní s vlaňajškom o 17,9 percenta.

Peking 19. júla (TASR) - Čínska metropola uviedla, že v prvej polovici tohto roku zaznamenala významné zlepšenie chronicky zlej kvality ovzdušia v Pekingu. Mestský úrad pre ochranu životného prostredia v pondelok na svojej webovej stránke napísal, že koncentrácia mikroskopických čiastočiek polietavého prachu (PM 2,5) v ovzduší klesla za prvých šesť mesiacov roka v porovnaní s vlaňajškom o 17,9 percenta.

Počet dní, v ktorých bola kvalita vzduchu označená za dobrú, vzrástol o 19 na celkových 107 dní, zatiaľ čo počet dní s vysokým znečistením klesol o dva na 14, informovala agentúra AP.

Veľký podiel na zlepšení situácie malo uzavretie 174 tovární v Pekingu, ktoré veľmi znečisťovali ovzdušie, prechod 463 mestských lokalít z vykurovania uhlím na alternatívne energetické zdroje, stiahnutie desiatok tisíc starých áut, kamiónov a autobusov z obehu a uvedenie do prevádzky vyše 6800 dopravných prostriedkov poháňaných výlučne elektrinou.