Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Čína bude mať 30,34-% podiel v novej banke AIIB

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Druhý najväčší podiel v AIIB bude mať India, po ktorej nasledujú Rusko, Nemecko a Južná Kórea.

Peking 29. júna (TASR) - Čína bude mať 30,34-% podiel v Ázijskej banke pre investície do infraštruktúry (AIIB) a stane sa tak jej najväčším akcionárom. Oznámilo to dnes ministerstvo financií v Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Okrem toho bude mať Čína 26,06-% hlasovacích práv v novom projekte svetovej finančnej inštitúcie, ktorý sa nepáči USA.

AIIB založilo 21 ázijských krajín, aby financovala rozvoj infraštruktúry, napríklad budovanie nových ciest, železníc či telekomunikačných sietí v regióne. K projektu sa však pripojili aj krajiny, ktoré nie sú z tohto regiónu, vrátane európskych štátov. Celkovo tak má AIIB 57 členov.

Spojené štáty považujú novú banku za rivala Svetovej banky (SB) so sídlom vo Washingtone aj Ázijskej rozvojovej banky, v ktorej má dominantné postavenie Japonsko. Vznik AIIB podkopáva snahu USA o rozšírenie svojho vplyvu v ázijsko-tichomorskom regióne a vytvorenie protiváhy k narastajúcemu finančnému vplyvu Číny vo svete.

No mnohé európske ekonomiky na čele s Britániou, Nemeckom, Francúzskom a Talianskom sa k čínskemu projektu pripojili a ich rozhodnutie privítala aj Európska komisia (EK). Jej hovorkyňa Mina Andreevová v tejto súvislosti vyhlásila, že investície do infraštruktúry potrebuje ako Európa, tak Ázia.

Čínske ministerstvo financií dnes na svojej internetovej stránke uviedlo, že celkovo budú "krajiny z regiónu" vlastniť 75-% podiel v AIIB.

Delegáti z 57 členských štátov AIIB sa totiž zišli v Pekingu, aby podpísali dohodu o vytvorení banky. Celkovo 50 štátov už dohodu parafovalo a zvyšných sedem: Dánsko, Kuvajt, Malajzia, Filipíny, Holandsko, Južná Afrika a Thajsko ešte čaká na súhlas svojich parlamentov.

Druhý najväčší podiel v AIIB bude mať India, po ktorej nasledujú Rusko, Nemecko a Južná Kórea. Tieto podiely sa odvíjajú od výšky ich kapitálových príspevkov. Čína naplánovala počiatočný kapitál AIIB vo výške 100 miliárd USD (89,27 miliardy eur), ktorý bude rozdelený na podiely s najmenšou hodnotou 100.000 USD.

Podľa čínskeho ministerstva pri vstupe ďalších záujemcov do projektu sa budú počiatočné podiely a hlasovacie práva postupne upravovať.

(1 EUR = 1,1202 USD)