Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

Čína prepustí v uhoľnom a oceliarskom sektore okolo 1,8 milióna ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínska vláda tak prvýkrát zverejnila konkrétne čísla.

Peking 29. februára (TASR) - Čína počíta s prepustením zhruba 1,8 milióna ľudí pracujúcich v uhoľnom a oceliarskom priemysle, čo v dotknutej oblasti predstavuje približne 15 % pracovnej sily. Rozhodnutie vlády je súčasťou úsilia znížiť nadbytočnú kapacitu v priemysle. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čínska vláda tak prvýkrát zverejnila konkrétne čísla. Minister pre ľudské zdroje a sociálne zabezpečenie Jin Wej-min na tlačovej konferencii uviedol, že v uhoľnom sektore by malo prísť o prácu okolo 1,3 milióna ľudí. Ďalších 500.000 pracovných miest by sa malo zrušiť v oceliarskom priemysle. Obidva sektory zamestnávajú v Číne spolu okolo 12 miliónov ľudí.

"Toto rozhodnutie zahrňuje presťahovanie okolo 1,8 milióna ľudí," povedal Jin Wei-min. Ako dodal, bude to veľmi náročná úloha, no Peking je pripravený ju zvládnuť. Už minulý týždeň zdroje z vlády oznámili, že Čína je pripravená uvoľniť na presídlenie prepustených zamestnancov v najbližších dvoch rokoch okolo 100 miliárd jüanov (13,9 miliardy eur).

Druhá najväčšia ekonomika sveta vzrástla v roku 2015 o 6,9 %, čo bolo najslabšie tempo rastu za posledných 25 rokov. Na tento rok si vláda stanovila rastový cieľ v rozmedzí od 6,5 do 7 %.