Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čína prijala ďalšie opatrenia na podporu domácej meny jüanu

Foto: TASR/AP

Menová politika Číny v poslednom čase znepokojila medzinárodné finančné trhy.

Peking 18. januára (TASR) - Čína v boji proti ochladzovaniu ekonomiky a turbulenciám na burze prijala ďalšie opatrenia na podporu domácej meny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Niektoré finančné domy, ktoré aktívne obchodujú na devízovom trhu, budú musieť držať stanovené minimálne rezervy denominované v jüanoch, uviedla čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC). To znamená, že banky si budú musieť nechať viacej jüanov. Tak sa podľa expertov oboznámených so situáciou zníži objem jüanov, s ktorými sa obchoduje, a sťažia sa stávky na pokles jeho kurzu.

Menová politika Číny v poslednom čase znepokojila medzinárodné finančné trhy. Znehodnocovanie čínskej meny totiž podporovalo špekulácie, že Peking chce devalváciou neférovo podporiť export, aby stimuloval ochladzujúcu sa ekonomiku.

Obavy zo spomaľovania druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktoré by pribrzdilo aj globálne hospodárstvo, spôsobili turbulencie na akciových trhoch po celom svete. Preto sa netrpezlivo očakáva správa o vývoji čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP), ktorá bude zverejnená v utorok (19. 1.).

Premiér Li Kche-čchiang počas víkendu uviedol, že čínska ekonomika vlani v súlade s cieľom stanoveným vládou vzrástla o 7 % po 7,3-% zvýšení HDP v roku 2014. Ak sa to potvrdí, znamenalo by to najpomalšie tempo rastu za uplynulých 25 rokov. Analytici prognózujú ešte o niečo nižší rast, a to na úrovni 6,9 %.