Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína zverejnila detailnejšie informácie o reforme štátnych firiem

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Reforma štátnych firiem, ktoré v súčasnosti nevykazujú uspokojivé výsledky, patrí k najväčším výzvam čínskej vlády.

Peking 14. septembra (TASR) - Čína cez víkend zverejnila určité detaily o reforme štátnych podnikov, ktorá by mala zahrňovať aj čiastočnú privatizáciu. Plánovaná reforma by mala do budúcnosti podporiť ekonomiku, ktorej tempo rastu sa neustále spomaľuje a niektorí ekonómovia sa obávajú, že tento rok nedosiahne ani vládou očakávaných 7 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čínska vláda oznámila, že súčasťou reformy je ozdravenie a zlúčenie niektorých štátnych podnikov. Okrem toho plány zahrňujú zavedenie "zmiešaného vlastníctva", čo znamená, že do štátnych firiem budú môcť vstúpiť súkromní investori s možnosťou neskoršieho uvedenia akcií podnikov na burzu. Vláda však nebude firmy do "zmiešaného vlastníctva" nútiť, ani nestanoví na to konkrétny termín. Každý podnik bude mať možnosť rozhodnúť sa pre toto vlastníctvo v situácii, keď bude mať na to vhodné podmienky. "Rozhodujúce výsledky" však Peking očakáva okolo roku 2020.

Reforma štátnych firiem, ktoré v súčasnosti nevykazujú uspokojivé výsledky, patrí k najväčším výzvam čínskej vlády. Kľúčové však podľa ekonómov je, aby sa zrealizovala vhodným spôsobom. Nezvládnutá reštrukturalizácia môže viesť k státisícom nezamestnaných a sociálnej nestabilite.

Čínska vláda kontroluje prostredníctvom Komisie pre dohľad a správu štátnych aktív 111 firiem. Regionálne vlády vlastnia a spravujú okolo 25.000 štátnych podnikov.