Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čína sa vymenovania jüanu za svetovú rezervnú menu tak skoro nedočká

Čína Foto: TASR/AP

Čína sa snaží o zahrnutie svojej meny jüan do koša svetových rezervných mien Medzinárodného menového fondu (MMF). Podľa všetkého sa toho tak skoro nedočká. Informovala o tom agentúra DPA.

Drážďany 29. mája (TASR) - Čína sa snaží o zahrnutie svojej meny jüan do koša svetových rezervných mien Medzinárodného menového fondu (MMF). Podľa všetkého sa toho tak skoro nedočká. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a prezident Bundesbanky Jens Weidmann sa na stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk skupiny G7 vyjadrili skepticky k tomu, že MMF o jüane rozhodne už na jeseň tohto roka. Schäuble považuje tento termín za príliš optimistický. Podľa neho je pred rozhodnutím potrebné vyjasniť viaceré otázky, nielen technického charakteru, preto sa rokovania nesmú konať pod časovým tlakom. Weidmann tvrdí, že krajiny skupiny G7 súhlasia s prijatím jüanu, je to však podmienené splnením určitých kritérií a previerky nemožno vykonať zo dňa na deň.

Obaja nemeckí predstavitelia hovorili o rozšírení menového koša MMF o meny reformných krajín, napríklad o čínsky jüan. Doteraz sú súčasťou koša americký dolár, euro, britská libra a japonský jen. Z nich MMF vytvorilo umelú rezervnú menu - zvláštne práva čerpania (SDR). Prijatie jüanu by malo odzrkadliť nielen silu Číny v rámci svetového hospodárstva, ale ekonomické veľmoci dúfajú, že by tým mohli Peking prinútiť uvoľniť kontrolu nad jüanom.

Skupinu G7 tvoria priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta: Nemecko, USA, Japonsko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko a Kanada. Ministri financií mali okrem iného za úlohu pripraviť summit hláv štátov a vlád, ktorý sa bude konať 7. a 8. júna v bavorskom zámku Elmau.