Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Po vyše roku smerujú opäť nákladné vlaky z Číny aj cez Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dopravu na území Slovenska zabezpečila štátna Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

Bratislava 14. júna (TASR) - Po vyše ročnej prestávke sa opäť cez Slovensko začali prepravovať nákladné vlaky z Číny. V Termináli kombinovanej dopravy Dobrá pri slovensko-ukrajinských hraniciach bolo podľa ministerstva dopravy preložených 41 kontajnerov z vlaku na širokom železničnom rozchode na vlak európskeho železničného rozchodu.

"Vlak bol vypravený z čínskeho mesta Čchang-ša a zo Slovenska ďalej smeruje do Budapešti," priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Vlak podľa jej slov prišla slávnostne privítať štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager a veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin. Dopravu na území Slovenska zabezpečila štátna Železničná spoločnosť Cargo Slovakia.

"Je to nový začiatok smerovania nákladných vlakov s kontajnermi z Číny do Európskej únie cez Slovensko. Ide o veľký úspech, ktorý sa nám podaril po viac ako ročnom úsilí a sérii spoločných rokovaní s čínskymi, ruskými a ukrajinskými partnermi,"
konštatoval minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd).

V roku 2016 bolo medzi Čínou a Európou prepravených celkom 1881 nákladných vlakov. V roku 2020 plánuje Čína podľa rezortu dopravy vypraviť 5000 takýchto vlakov za rok.