Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína udelí výnimku na clá 16 kategóriám výrobkov z USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výnimky, ktoré oznámila Čína v stredu, nadobudnú účinnosť 17. septembra a budú platiť jeden rok do 16. septembra 2020, uviedol čínsky štátny výbor pre clá.

Peking 11. septembra (TASR) - Čína v stredu oznámila, že udelí výnimku na clá 16 kategóriám výrobkov z USA. Peking sa rozhodol urobiť tento krok pred začiatkom nového kola obchodných rozhovorov, ktoré sa majú uskutočniť na budúci mesiac vo Washingtone.

Čína a USA sa už viac ako rok zmietajú v obchodnom spore, ktorý zasiahol aj svetovú ekonomiku.

Výnimky, ktoré oznámila Čína v stredu, nadobudnú účinnosť 17. septembra a budú platiť jeden rok do 16. septembra 2020, uviedol čínsky štátny výbor pre clá. Zároveň zverejnil dva zoznamy amerického tovaru, ktorý bude oslobodený od ciel vo výške 25 % zavedených minulý rok. Vláda v Pekingu sa tak snaží zmierniť dôsledky obchodného sporu bez toho, aby zrušila poplatky za hlavné poľnohospodárske výrobky, ako sú sójové bôby a bravčové mäso.

Tieto výnimky sa vzťahujú na americký tovar z prvého kola odvetných ciel, ktoré Čína zaviedla vlani v júli. Čínska vláda začala prijímať žiadosti o oslobodenie od cla už v máji, ale až teraz oznámila, ktoré výrobky dostanú výnimku.

Na budúci mesiac odcestujú do USA vysokopostavení čínski vyjednávači a tento mesiac sa majú konať diskusie na nižšej úrovne.

Obe strany zvýšili clá na vzájomný dovoz od 1. septembra v rámci eskalácie ich obchodného sporu a plánujú pridať ďalšie od 1. októbra. A od 15. decembra ich chcú opäť zvýšiť, ak nedôjde k prelomu na rokovaniach.