Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Čína už nie je ochotná rokovať, ak USA prijmú ďalšie clá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výsledkom opatrení Washingtonu bude podľa čínskeho ministerstva obchodu to, že USA poškodia vlastnú ekonomiku.

Peking 6. apríla (TASR) - Čína v piatok varovala USA, že ak uvalia ďalšie dovozné clá na čínske tovary, Peking tento útok tvrdo vráti. Čína navyše rokovania v aktuálnej situácii prakticky vylučuje.

Čínske ministerstvo obchodu vyhlásilo, že ak americký prezident Donald Trump bude pokračovať v ohlásených plánoch týkajúcich sa zvýšenia ciel na ďalšie čínske tovary v hodnote 100 miliárd USD (81,74 miliardy eur), Čína je pripravená bez váhania prijať odvetné opatrenia. Ministerstvo dodalo, že v takomto prípade už nebudú možné ďalšie rokovania.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng nazval opatrenia USA chybnými a neoprávnenými. Dodal, že spor sa vedie medzi unilateralizmom a multilateralizmom a že v aktuálnej situácii sú rokovania nepravdepodobné.

Výsledkom opatrení Washingtonu bude podľa Kaa to, že USA poškodia vlastnú ekonomiku. "Ak Spojené štáty ohlásia zoznam ciel na ďalšie výrobky v hodnote 100 miliárd USD, Čína je už plne pripravená a bez váhania, okamžite a tvrdo tento útok vráti," povedal Kao.

Kaova tlačová konferencia sa uskutočnila tesne po tom, čo Trump v rozhlase obhajoval ďalšie clá a povedal, že môžu byť "trochu bolestivé", ale v dlhodobom horizonte Spojeným štátom prospejú.

(1 EUR = 1,2234 USD)