Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína varovala USA pred ďalšími opatreniami proti čínskym firmám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obchodný spor medzi USA a Čínou sa vyhrotil počas uplynulých dvoch týždňov, čo sklamalo nádeje, že obe mocnosti čoskoro dosiahnu obchodnú dohodu.

Peking 16. mája (TASR) - Čínske ministerstvo obchodu varovalo, že opatrenia USA proti firmám, ako je Huawei, môžu eskalovať obchodný spor.

Americký prezident Donald Trump v stredu (15. 5.) podpísal nariadenie, ktorým zakázal nákup alebo používanie zariadení od spoločností, ktoré predstavujú "neprijateľné riziko pre národnú bezpečnosť Spojených štátov, alebo pre bezpečnosť a ochranu osôb zo Spojených štátov". Americké ministerstvo obchodu následne oznámilo, že firma Huawei Technologies bola pridaná na čiernu listinu úradu pre priemysel a bezpečnosť BIS. Americké firmy teraz budú potrebovať licenciu na predaj alebo prevod technológie Huaweiu, čo čínskemu telekomunikačnému koncernu výrazne sťaží obchodovanie s nimi.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu Kao Feng varoval, že prijímanie ďalších opatrení, ktoré skomplikujú podnikanie čínskym firmám, môže viesť k ďalšej eskalácii obchodného sporu medzi USA a Čínou. Takisto kritizoval používanie argumentu národnej bezpečnosti ako nástroja protekcionizmu a zdôraznil, že zahraničné operácie čínskych firiem musia rešpektovať lokálne zákony.

Obchodný spor medzi USA a Čínou sa vyhrotil počas uplynulých dvoch týždňov, čo sklamalo nádeje, že obe mocnosti čoskoro dosiahnu obchodnú dohodu. USA najprv v piatok (10. 5.) zvýšili clá na čínsky import v hodnote 200 miliárd USD (178,52 miliardy eur). Čína následne v pondelok (13. 5.) oznámila odvetné clá na americké tovary v hodnote 60 miliárd USD, ktoré vstúpia do platnosti 1. júna.

(1 EUR = 1,1203 USD)