Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Čína varuje pred panikou kvôli brexitu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vysoký čínsky predstaviteľ sa domnieva, že Británia dokáže situáciu po brexite upokojiť.

Tchien-ťin 26. júna (TASR) - Čína dnes upozornila, aby svet nepanikáril kvôli tomu, že Británia si v referende odhlasovala vystúpenie z Európskej únie. Peking zároveň najväčšie ekonomiky sveta vyzval, aby na túto výzvu odpovedali jednotne, píše agentúra DPA.

"Domnievame sa, že naši priatelia v Spojenom kráľovstve to dokážu zvládnuť a (situáciu) upokojiť," povedal námestník ministra zahraničných vecí Li Pao-tung na rokovaní Svetového ekonomického fóra v severočínskom veľkomeste Tchien-ťin. Toto podujatie sa niekedy nazýva aj letný Davos.

"Je to neočakávaná výzva, ale my napriek tomu nemôžeme podliehať panike," dodal čínsky politik.

Čína dôveruje hospodárskej základni Británie i Európskej únie, povedal Li Pao-tung s tým, že svet má záujem na stabilnej Európe.

Vyjadril tiež nádej, že EÚ a Británia sa budú schopné dohodnúť na stabilnom prechodnom štádiu.

Na trojdňovom stretnutí v Tchien-ťine, 15-miliónovom obrovskom meste neďaleko Pekingu, sa zúčastňuje vyše 1700 ekonomických i politických odborníkov, výskumníkov a novinárov z 90 krajín sveta.

O vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie rozhodli britskí voliči v referende, ktoré sa konalo 23. júna. Za odchod Británie z únie, tzv. brexit, hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených. Účasť na referende bola pomerne vysoká, dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.