Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína znížila kvótu na produkciu prvkov vzácnych zemín takmer o pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek tomu sa ale niektoré firmy obávajú, že terajšie zníženie spôsobí, že nebude možné dostatočne pokryť dopyt na domácom trhu.

Peking 15. marca (TASR) - Čína znížila na 1. polrok tohto roka kvótu na produkciu prvkov vzácnych zemín oproti rovnakému obdobiu minulého roka takmer o pätinu. Kvóta na prvých šesť mesiacov roka 2018 však bola neobvykle vysoká. Napriek tomu sa ale niektoré firmy obávajú, že terajšie zníženie spôsobí, že nebude možné dostatočne pokryť dopyt na domácom trhu.

Čína je najväčším svetovým producentom prvkov vzácnych zemín, skupiny 17 prvkov, ktoré sú kľúčové pri výrobe spotrebnej elektroniky, zdravotníckej techniky, v zbrojárstve, či pri výrobe elektrických vozidiel. Jej kvóty, ktoré stanovuje dvakrát do roka, sa preto pozorne sledujú.

Na 1. polrok 2019 stanovil Peking produkčnú kvótu na úrovni 60.000 ton. V porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi minulého roka to znamená pokles o 18,4 %. Oznámilo to ministerstvo priemyslu a informačných technológií.

Vlani stanovilo ministerstvo na začiatku roka neobvykle vysokú kvótu, tento krok však neskôr zmiernilo jej zoškrtaním v 2. polroku. Celková produkčná kvóta na rok 2018 tak dosiahla 120.000 ton. Na porovnanie, v roku 2017 to bolo 105.000 ton.