Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Čína znížila minimálne devízové rezervy bánk, aby podporila jüan

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jüan počas uplynulého mesiaca výrazne klesol a v pondelok bol jeho kurz voči doláru (6,5775 CNY/USD) najslabší za jeden rok.

Šanghaj/Singapur 25. apríla (TASR) - Čína znížila povinné minimálne devízové rezervy bánk, aby podporila domácu menu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čínska centrálna banka (PBOC) s platnosťou od 15. mája skresala povinné minimálne devízové rezervy finančných inštitútov o 100 bázických bodov z 9 % na 8 %. Cieľom tohto opatrenia je spomalenie znehodnocovania jüanu, ktorý je najslabší za jeden rok. Podľa vyhlásenia PBOC rozhodnutie by malo zvýšiť devízové prostriedky, ktoré môžu banky využívať.

PBOC v decembri 2021 zvýšila povinné minimálne devízové rezervy o 200 bázických bodov, aby zabrzdila posilňovanie jüanu a zvýšila náklady bánk na držanie dolárov.

Jüan počas uplynulého mesiaca výrazne klesol a v pondelok bol jeho kurz voči doláru (6,5775 CNY/USD) najslabší za jeden rok. Dôvodom bolo zhoršenie ekonomických vyhliadok spôsobených prísnymi protipandemickými reštrikciami v Šanghaji a ďalších veľkých mestách. Ďalším faktorom je sprísňovanie menovej politiky v USA.