Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čína zrejme podnikne odvetné kroky, ak Trump obmedzí vzájomný obchod

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína nie je bez arzenálu, vyhlásil člen predstavenstva Americkej obchodnej komory v Číne. Krajina už zaviedla nezvyčajne vysoké antidumpingové poplatky na dovoz amerických agrochemikálií.

Peking 18. januára (TASR) - Vláda v Číne pravdepodobne podnikne odvetné kroky, ak nová americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa obmedzí obchodnú výmenu alebo investície medzi oboma krajinami. Upozornila na to dnes Americká obchodná komora v Číne.

"Čína nie je bez arzenálu," vyhlásil Lester Ross, člen predstavenstva komory.

Čína už iniciovala niektoré opatrenia. Napríklad, zaviedla nezvyčajne vysoké antidumpingové poplatky na dovoz amerických agrochemikálií, povedal Ross novinárom.



Čínske úrady by podľa neho mohli v budúcnosti začať nové antidumpingové vyšetrovania, čo by malo negatívny vplyv na dovoz produktov z USA do Číny.

Komora chce preto odkázať Washingtonu, aby bol väčším realistom. Nový prezident Trump totiž v predvolebnej kampani vyhlasoval, že zvýši clo na dovoz čínskych produktov a obvinil Čínu, že manipuluje so svojou menou.

USA a Čína spolu čulo obchodujú. Objem ich obchodnej výmeny patrí medzi najväčšie a najkomplexnejšie v rámci celého sveta. Ale americké firmy sa sťažujú, že im Peking blokuje prístup k sľubne sa rozvíjajúcim technológiám a priemyselným odvetviam.