Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Čína zvýšila dovoz uhlia z Ruska na najvyššiu úroveň za päť rokov

Ilustračná fotka. Foto: TASR- Pavol Remiaš

Dôvodom sú vysoké horúčavy v krajine v letných mesiacoch, ktoré výrazne zvýšili dopyt po energiách, ako aj výhodné ceny ruských surovín.

Singapur 20. septembra (TASR) - Čína zvýšila v auguste dovoz uhlia z Ruska, pričom objem dovozu dosiahol najvyššiu úroveň za minimálne päť rokov. Dôvodom sú vysoké horúčavy v krajine v letných mesiacoch, ktoré výrazne zvýšili dopyt po energiách, ako aj výhodné ceny ruských surovín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako uviedla v utorok čínska colná správa, v auguste doviezla Čína z Ruska celkovo 8,54 milióna ton uhlia, zatiaľ čo v júli dovoz predstavoval 7,42 milióna ton. Oproti augustu minulého roka zvýšila Čína dovoz z Ruska o 57 %. Augustové údaje zároveň predstavujú najvyšší objem dovozu od začiatku evidovania príslušných údajov v roku 2017.

Čína zároveň využíva situáciu, ktorá nastala po útoku Ruska na Ukrajinu, keď sa Európska únia rozhodla v rámci sankcií pozastaviť nákup ruského uhlia. Rusi následne výrazne znížili ceny suroviny pre ďalších záujemcov, čo zvýhodnilo Čínu, ktorá je najväčším dovozcom uhlia na svete. Ceny ruského uhlia sa síce medzičasom zvýšili, uviedli čínski obchodníci na komoditnom trhu, práve vďaka vyššiemu dovozu zo strany Číny, ako aj Indie, stále sú však nižšie, než je cena domáceho uhlia rovnakej kvality.