Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Postavia Číňania v susednom Česku továreň na výrobu pneumatík?

Ilustračné foto. Foto: Dropbox

Číňania sľubujú, že v nej vytvoria 1500 nových pracovných miest. A to nielen vo výrobe, ale aj v lepšie platenom vývoji.

Praha 30. marca (TASR) - Čínska spoločnosť Shandong Linglong Tire chce v Česku postaviť továreň na výrobu pneumatík za vyše 450 miliónov eur. Číňania sľubujú, že v nej vytvoria 1500 nových pracovných miest. A to nielen vo výrobe, ale aj v lepšie platenom vývoji.

Pokiaľ k výstavbe dôjde, bude to jedna z najväčších zahraničných investícií v Česku za uplynulých 10 rokov. Otázkou ale je, či továreň finančne podporí aj štát.

Informácie sú zatiaľ len kusé. Plán postaviť továreň síce pre denník Mladá fronta Dnes (MF DNES) potvrdila zástupkyňa firmy Shandong Linglong Lisa Shengová, ale detaily k dispozícii nie sú. "Zatiaľ prebiehajú rokovania," povedala.

Hlavný majiteľ firmy Feng Wang si už vlani na jeseň v Česku prezrel vhodné priemyselné zóny, ktoré vytypovala vládna agentúra CzechInvest. Jej predstavitelia ale momentálne o investícii hovoriť nechcú. "Rokovania s potenciálnymi klientmi nemôžeme komentovať," ospravedlnila sa hovorkyňa CzechInvest Petra Menclová.

Čínskeho výrobcu do Česka nasmeroval Radek Grill, majiteľ internetového obchodu nejlevnejsipneu.cz. Keď vlani hľadal výrobcu pneumatík pre svoju privátnu značku Tomket, dohodol sa práve so značkou Linglong.

"Debatovali sme o ich plánoch a hovorili, že chcú do Európy. Tak som im navrhol, aby postavili továreň u nás," povedal Grill. Wang ho potom urobil zástupcom pre rokovania s úradmi v Česku.

Podľa Grilla však rokovania v ostatnom čase viaznu, pretože CzechInvest nepostupuje s ponukami dosť rýchlo. "Je to veľký rozdiel oproti Slovensku, ktoré Linglongu ponúklo hneď štyri lokality a výrazne vyššie investičné stimuly," dodal Grill.

Výška investičných stimulov je totiž v jednotlivých štátoch Európskej únie (EÚ) obmedzená jej predpismi. Slovensko v dôsledku vyššej nezamestnanosti môže investorom ponúkať aj väčšie úľavy.

Je však otázkou, či český štát bude pokračovať v podpore investícií do tohto typu výroby. Ministerstvo priemyslu a obchodu už dlho sľubuje, že obmedzí investičné stimuly pre výrobné závody, ktoré majú nelichotivú nálepku lacných montážnych hál. Zmenu systému investičných stimulov označil nedávno za prioritu nového ministra priemyslu aj premiér Bohuslav Sobotka.

Od začiatku tisícročia sa v Česku postavili stovky tovární, ktorých podnikateľský plán stojí na lacnej práci českých rúk. Dnes je to jeden z dôvodov, prečo sú v krajine nízke mzdy, v priemere sotva tretinové v porovnaní s Nemeckom. Koniec podpory montážnych hál a presmerovanie investičných stimulov na výrobu s vyššou pridanou hodnotou sľubujú striedajúce sa české vlády už vyše 10 rokov. Zatiaľ sa ale k radikálnemu obratu žiadna neodhodlala.

To, či môže chystaná nová stratégia štátu skomplikovať vstup Linglongu, nie je jasné. Zatiaľ stále platia doterajšie pravidlá pre stimuly, podľa ktorých môže firma dostať od štátu až 25 % zo sľúbenej investície späť. A to formou daňových úľav a dotácií na pozemky, na nové pracovné miesta alebo školenie budúcich zamestnancov.

Linglong sľubuje okrem výroby v novom závode aj vlastné vývojové centrum a stavbu bytov pre zamestnancov.