Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Činnosť informačno-poradenských centier sa stále zlepšuje

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Centrá poskytujú služby v siedmich krajoch. Ich úlohou je bezplatne pomáhať žiadateľom o európske peniaze so všetkými dôležitými podkladmi.

Bratislava 25. marca (TASR) – Činnosť informačno-poradenských centier (IPC), ktoré pomáhajú záujemcom o eurofondy s prípravou žiadostí, sa stále zlepšuje a ich efektívnosť stúpa. Bezplatné poradenstvo, ktoré poskytujú, má zmysel, v druhom polroku 2018 bolo úspešných takmer 70 % projektov. Médiá o tom v pondelok informoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Tieto centrá poskytujú služby v siedmich krajoch. Ich úlohou je bezplatne pomáhať žiadateľom o európske peniaze so všetkými dôležitými podkladmi. "Slovensko je prepojené sieťou IPC, ktoré fungujú tak dobre, že postupne predlžujeme ich činnosť na ďalšie roky,“ vysvetlil vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) s tým, že v posledných mesiacoch sa tak stalo v Nitre, Banskej Bystrici i v Prešove. Tam budú centrá fungovať a pomáhať ďalšie tri roky.

Sekcia Centrálny koordinačný orgán (CKO) úradu vicepremiéra, ktorá ma v gescii eurofondy, sa s pracovníkmi centier pravidelne stretáva a vyhodnocuje ich činnosť. Posledné stretnutie, okrem iného, ukázalo aj to, že počet záujemcov o informácie o eurofondoch neustále stúpa a úspešnosť pripravených projektov sa zvyšuje.

Na národnej úrovni sa v rámci projektu IPC do 31. decembra 2018 uskutočnilo 3677 konzultácií a 228 seminárov pre viac ako 10.200 účastníkov. Za druhý polrok minulého roka vzdelávali pracovníci centier na 71 seminároch 2335 záujemcov. Klienti centier podali 2085 žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Väčšina klientov si činnosť IPC pochvaľuje, viac ako 70 % ľudí bolo so službami spokojných, uzatvára ÚPVII.