Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Čínska CEFC zvyšuje podiel v J&T Finance Group na polovicu

Na archívnej snímke Patrik Tkáč Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pôvodne sa pritom očakávalo, že Číňania zvýšia podiel v majiteľovi J&T Banky len na 30 %.

Praha/Bratislava 11. marca (TASR) - V Česku sa schyľuje k rekordnému bankovému obchodu. Čínska skupina CEFC plánuje zvýšiť svoj podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group (JTFG) na 50 %. Celkovo sa čínska investícia v slovensko-českej skupine vyšplhá na 27 miliárd CZK, teda takmer 1 miliardu eur. Zo skupiny sa tým formálne stane čínska inštitúcia. Informoval o tom server českého denníka MF DNES.

Ani jedna zo spoločností to oficiálne zatiaľ nepotvrdila, ale memorandum o dohode v týchto dňoch podľa informácií MF DNES zamierilo na príslušné úrady, napríklad na ministerstvo priemyslu a obchodu a ministerstvo zahraničných vecí.

"JTFG je strategickým partnerom CEFC nielen v ČR, ale aj v strednej a východnej Európe. Spoločne pripravujeme rad projektov vrátane ďalšieho prehĺbenia vzájomnej spolupráce," neurčito uviedla Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka európskej CEFC Group s tým, že žiadosť o zvýšenie podielu, bližšie nespresneného, má firma podať do 30. apríla. O detailoch kroku firma nechce hovoriť pred oznámením ČNB.

Ďalším krokom je totiž súhlas bankového regulátora, teda ČNB. Čínska CEFC, ktorá má podiel napríklad v českej leteckej spoločnosti Travel Service, či futbalovej Slavii Praha, by mala centrálnej banke údajne dodať potrebné dokumenty práve do konca apríla.

Pôvodne sa pritom očakávalo, že Číňania zvýšia podiel v majiteľovi J&T Banky "len" na 30 %. Aktuálne v nej vlastní necelú desatinu. Celková čínska investícia do JTFG tak v konečnej fáze dosiahne 980 miliónov eur, teda zhruba 27 miliárd korún. Celý proces sa dlho vliekol, objavovali sa špekulácie, že čínski investori majú problém s dodaním potrebných podkladov práve ČNB. Iná verzia hovorí, že obe strany s oznámením čakali aj s taktických dôvodov až po slovenských parlamentných voľbách.

Ak všetko prejde cez regulátora, z J&T sa oficiálne stane čínska finančná inštitúcia, ktorá bude svoje hospodárska údaje konsolidovať v Číne. Svoje podiely si v nej však ponechajú slovenskí finančníci a zakladatelia Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič.