Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka chce prispieť k udržateľnému oživeniu ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Čínska ekonomika rástla v treťom štvrťroku rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Peking 22. októbra (TASR) - Čínska centrálna banka podporí udržateľné oživenie hospodárstva, pričom sa zameria na posilnenie domáceho dopytu a prevenciu rizík vo finančnom systéme. Vyhlásil to guvernér banky Pchan Kung-šeng. Banka bude usmerňovať finančné inštitúcie, aby znižovali reálne sadzby úverov a náklady na financovanie pre firmy aj jednotlivcov, uvádza sa v správe, ktorú inštitúcia zverejnila v sobotu (21. 10.). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Centrálna banka sa zaviazala posilniť regulačné úrady s cieľom podporiť dôveru v kapitálové trhy. Prispieť k tomu má efektívne riešenie rizík na realitnom trhu, kde majú viacerí veľkí developeri problémy so splácaním svojich záväzkov. Guvernér banky vyjadril presvedčenie, že sa podarí zabrániť rozšíreniu rizík na akciové a dlhopisové trhy a zabezpečí sa ich stabilita.

Čínska ekonomika rástla v treťom štvrťroku rýchlejšie, ako sa očakávalo. Pozitívne prekvapilo aj septembrové oživenie spotreby a aktivity vo výrobnom odvetví, čo naznačuje, že nedávna séria podporných opatrení vlády prispieva k oživeniu druhej najväčšej svetovej ekonomiky.