Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čínska centrálna banka varuje pred špekuláciami, ktoré poškodzujú jüan

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyhlásenie prišlo potom, ako sa kurz jüanu voči americkému doláru minulý týždeň prechodne ocitol na najnižšej úrovni za takmer 16 rokov.

Peking 11. septembra (TASR) – Čínska centrálna banka v pondelok varovala, že zakročí proti akýmkoľvek špekuláciám, ktoré poškodzujú hodnotu národnej meny. Vyhlásenie prišlo potom, ako sa kurz jüanu voči americkému doláru minulý týždeň prechodne ocitol na najnižšej úrovni za takmer 16 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Čínska mena sa ocitla pod tlakom v dôsledku politiky centrálnej banky, ktorá sa snaží znižovaním úrokových sadzieb naštartovať hospodársky rast. Federálny rezervný systém (Fed) v Spojených štátoch na druhej strane svoju menovú politiku v rámci boja proti inflácii sprísňuje, čo sa prejavuje aj na posilňovaní dolára.

Čínska centrálna banka uviedla, že zvolala mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa bude zaoberať aktuálnou situáciou na devízových trhoch. Banka zdôraznila, že má kapacity na to, aby dokázala udržať stabilitu výmenného kurzu a v závislosti od vývoja príjme potrebné opatrenia. Kompetentné inštitúcie sú podľa nej odhodlané riešiť akékoľvek narušenia riadneho fungovania trhu. Jüan síce v poslednom období voči doláru mierne oslabil, voči košu hlavných svetových mien si však v podstate udržal stabilitu, uzavrela centrálna banka.