Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska ekonomika tento rok vzrastie o 7 %

Ilustračné foto, Čína Foto: TASR/AP

Doterajšie tohtoročné údaje z ekonomiky signalizujú na čínske pomery skromný vývoj a otázku, či rast nakoniec nebude ešte nižší.

Santiago 26. mája (TASR) - Čína očakáva v tomto roku nárast domácej ekonomiky o 7 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

To by bolo najnižšie tempo rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky za štvrťstoročie. Doterajšie tohtoročné údaje z ekonomiky signalizujú na čínske pomery skromný vývoj a otázku, či rast nakoniec nebude ešte nižší.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang uviedol v pondelok (25. 5.) pri svojej návšteve Čile, že čínsky hrubý domáci produkt (HDP) by sa mal podľa aktuálnej prognózy tento rok zvýšiť o 7 %. Aprílové a májové údaje podľa neho ukázali oživenie rastu. Li v marci vyhlásil, že Čína tento rok len s ťažkosťami dosiahne 7-% rastový cieľ. V prípade potreby je však Peking pripravený prijať opatrenia proti tomu, aby sa ekonomika príliš spomalila.

V roku 2014 sa čínsky HDP zvýšil o 7,4 %, čo bolo najmenej za 24 rokov. Odvtedy sa množia signály ďalšieho ochladzovania. Napríklad investície do strojov, budov, pozemkov a ďalšie kapitálové investície od januára do apríla vzrástli len o 12 %, čo je najmenej za takmer 15 rokov. Priemyselná produkcia sa v apríli medziročne zvýšila o 5,9 % a sklamala očakávania.