Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Čínska skupina CEFC kupuje ďalší pražský luxusný hotel

Ilustračné foto Foto: cdn.buuteeq.com

Cieľom expanzie v cestovnom ruchu je vytvorenie komplexnej ponuky služieb pre turistov a podnikateľov z Číny aj celej Ázie.

Praha 1. augusta (TASR) - Čínska spoločnosť CEFC pokračuje v Česku v rozsiahlych nákupoch. Najnovšie kupuje v Prahe 5-hviezdičkový hotel Mandarin Oriental na Malej Strane, ktorý vybudovali z bývalého dominikánskeho kláštora. Čínskej firme už v českej metropole patrí ďalší 5-hviezdičkový Le Palais Art Hotel na Vinohradoch, ako aj futbalový klub Slavia Praha alebo pivovarnícka skupina Lobkowicz. Transakciu už posudzuje český Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). Informovali o tom servery E15.cz a iDNES.cz.

"CEFC plánuje vo svojej obchodnej stratégii využiť rýchly rast počtu turistov medzi Čínou a Českou republikou," uviedla viceprezidentka európskej časti skupiny Marcela Hrdá. Hodnotu transakcie nekomentovala.

Lukratívnu nehnuteľnosť vlastnil od roku 2011 prostredníctvom firmy Karmelitská Hotel a jej holandskej matky singapurský holding Hotel Properties Limited. Hotel kupoval aj s dlhom v čase, keď ešte doznievala kríza. Vtedy Ázijčania za bývalý dominikánsky kláštor dali v prepočte okolo 1 miliardy Kč (36,99 milióna eur).

Na cestovný ruch sú naviazané aj ďalšie čínske investície v Česku. Na jar si CEFC za viac než 2 miliardy Kč zabezpečila väčšinový podiel v internetovom predajcovi zájazdov Invia.cz. Zároveň zvýšila podiel v leteckom dopravcovi Travel Service takmer na polovicu. Vďaka tomu získali Číňania nepriamo vplyv aj v Českých aerolíniách. Cieľom expanzie v cestovnom ruchu je vytvorenie komplexnej ponuky služieb pre turistov a podnikateľov z Číny aj celej Ázie.

CEFC, ktorú v Česku zviditeľnil aj niekdajší sociálnodemokratický politik Jaroslav Tvrdík, aktuálne dokončuje ešte ďalšiu transakciu. Očakáva sa, že do konca augusta prevezme strojárne a železiarne Žďas zo Žďáru nad Sázavou.