Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Čínska spoločnosť CEFC investuje do viacerých českých odvetví

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Francois Mori

CEFC sa umiestnila v minuloročnom rebríčku Fortune Global 500 na 342. mieste na svete.

Praha 5. septembra (TASR) - Investičná spoločnosť CEFC (China Energy Company Limited) kupuje takmer polovicu leteckej firmy Travel Service. Tým zároveň získava aj podiel v Českých aerolíniách (ČSA). Ďalej Číňania ovládnu skupinu Pivovary Lobkowicz a vstúpia do firiem mediálneho magnáta Jaromíra Soukupa. Informuje o tom portál iDNES.cz.

CEFC tak pokračuje v prenikaní na český trh. V minulých týždňoch kúpila spoločnosť Martinický palác na Hradčanskom námestí a budovu Živnobanky v Prahe. Potom v Pekingu na jednej akcii oznámila, že kupuje väčšinový podiel vo futbalovej Slavii Praha. Menšinový podiel pri tejto príležitosti prevzal spolumajiteľ leteckej spoločnosti Travel Service, miliardár a fanúšik "zošívaných" Jiří Šimáně. Ten nebude s Číňanmi partnerom len v Slávii, ale aj v Travel Service, ktorú doteraz vlastnil s Romanom Vikom a Jaromírom Šmejkalom.

Dnes predstavitelia CEFC a Travel Service potvrdili predchádzajúce špekulácie a oznámili, že sa dohodli na strategickej spolupráci. To znamená, že v prvej fáze získa CEFC 10-% podiel v spoločnosti Travel Service. V ďalšej etape prevezme 39,92 % jej akcií. V záverečnej fáze realizácie dohody dôjde k zvýšeniu základného majetku českej spoločnosti najmenej o jednu miliardu Kč (27,03 milióna eur).

Podľa oficiálneho oznámenia partneri plánujú vybudovanie silného prepravcu so zameraním na všetky segmenty leteckej prepravy. Na ruzynské letisko chcú viesť hlavné spojenie z Číny a Ázie.

CEFC vlani dosiahla zisk 561 miliónov USD (503,68 milióna eur). Jej tržby dosiahli 34,7 miliardy USD. Spravovala aktíva za 8,4 miliardy USD a zamestnávala viac ako 21.500 osôb.

CEFC sa umiestnila v minuloročnom rebríčku Fortune Global 500 na 342. mieste na svete.

Číňania kúpili 79,4-% podiel v súkromnej pivovarníckej skupine Lobkowicz. Za podiel zaplatia 1,9 miliardy Kč. CEFC sa netají ani ambíciami významne posilniť export českého piva do Číny.