Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čínske burzy dnes pokračovali v páde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jedným z dôvodov sú slabé údaje o inflácii, ktoré boli zverejnené počas víkendu.

Šanghaj 11. januára (TASR) - Čínske akcie dnes pokračovali v poklese po minulotýždňovom prepade. A to aj napriek rozsiahlej štátnej intervencii. Jedným z dôvodov sú slabé údaje o inflácii, ktoré boli zverejnené počas víkendu. Ďalším faktorom sú pokračujúce obavy investorov z vývoja ekonomiky a kurzu jüanu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Index CSI300, na ktorom sú najväčšie firmy kótované na burze v Šangahji a Šen-čene, dnes klesol o 5 % na 3192,45 bodu. Šanghajský index Composite dnes stratil 5,33 %, keď uzavrel na úrovni 3016,70 bodu, a za uplynulých 5 dní padol takmer o 10 %. Šen-čenský index Component dnes odpísal 6,12 % a technologický index ChiNext 6,34 %. Prudký pokles búrz v Číne má negatívny vplyv na akciové trhy po celom svete. Výrazne sa dnes znížili aj ďalšie ázijské burzy.

Čínsky burzový dohľad na konci minulého týždňa opäť zastavil uplatňovanie nového ochranného mechanizmu, ktorý namiesto stabilizácie prehĺbil prepad akcií. V rámci mechanizmu, ktorý začal platiť len na začiatku roka, sa pri poklese indexu CSI 300 o vyše 5 % automaticky prerušilo obchodovanie na 15 minút a v prípade zníženia o vyše 7 % v danom obchodnom dni ukončilo, čo však len zvýšilo paniku na trhu.