Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Čínske investície v USA klesli minulý rok o viac než tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Číne sa vláda v úsilí riešiť vysoký dlh rozhodla pre obmedzenie zahraničných investícií firmami a Washington zasa začal dôraznejšie preverovať čínske investície v Spojených štátoch.

Šanghaj 10. apríla (TASR) - Čínske investície v Spojených štátoch klesli v minulom roku o viac než tretinu, čo je dôsledok zmeny politiky v obidvoch krajinách. V Číne sa vláda v úsilí riešiť vysoký dlh rozhodla pre obmedzenie zahraničných investícií firmami a Washington zasa začal dôraznejšie preverovať čínske investície v Spojených štátoch.

Ako uviedli vo svojej správe americká poradenská firma Rhodium Group a Národný výbor pre americko-čínske vzťahy, objem čínskych investícií zrealizovaných v USA dosiahol v minulom roku 29 miliárd USD (23,57 miliardy eur). V porovnaní s rokom 2016, keď dosiahol rekordných 46 miliárd USD, to znamená pokles o 37 %.

Podľa správy sa dá očakávať, že pokles bude pokračovať, keďže napätie medzi krajinami sa zvýšilo a problematickejšie politické prostredie nebude iba dočasnou otázkou, ale v budúcich rokoch bežným javom.

Ešte prudšie klesla hodnota oznámených investičných dohôd v minulom roku. Tá sa znížila až o vyše 90 %. Uvádzaný zhruba tretinový pokles zrealizovaných investícií čínskych firiem v USA v minulom roku totiž do veľkej miery ovplyvnili kontrakty začaté ešte v roku 2016 a dokončené minulý rok. Priemerná hodnota investičného kontraktu sa znížila z 356 miliónov USD v roku 2016 na 215 miliónov USD.

Čo sa týka amerických investícií v Číne, ich hodnota sa oproti roku 2016 prakticky nemenila. Zatiaľ čo v roku 2016 dosiahla 13,8 miliardy USD, v roku 2017 zaznamenala 14 miliárd USD.

(1 EUR = 1,2304 USD)