Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Čínske spotrebiteľské ceny klesli v novembri najprudšie za 3 roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Medziročná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, v novembri stagnovala a dosiahla 0,6 % rovnako ako v októbri.

Peking 9. decembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Číne padli v novembri najprudšie za uplynulé 3 roky. Navyše, pokles cien výrobcov sa zrýchlil, čo signalizuje nárast deflačných tlakov v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Slabý dopyt tak zvyšuje pochybnosti týkajúce sa hospodárskeho oživenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index spotrebiteľských cien (CPI) v novembri medziročne aj medzimesačne klesol o 0,5 %, uviedol v sobotu čínsky štatistický úrad. Ekonómovia v oboch prípadoch prognózovali zníženie len o 0,1 %. Medziročný pokles cien bol najprudší od novembra 2020.

Medziročná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, v novembri stagnovala a dosiahla 0,6 % rovnako ako v októbri.

Hoci spotrebiteľské ceny v druhej najväčšej svetovej ekonomike v posledných mesiacoch balansovali na hranici deflácie, guvernér čínskej centrálnej banky Pchan Kung-šeng minulý týždeň uviedol, že sa očakáva nárast inflácie.

Deflácia na veľkoobchodnej úrovni sa v novembri prehĺbila. Index cien výrobcov (PPI) medziročne padol o 3,0 % po znížení o 2,6 % v októbri. Index cien výrobcov klesol už 14. mesiac po sebe a najprudšie od augusta. Ekonómovia počítali so znížením PPI len o 2,8 %.